Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

50 százalékkal növelhetik az afgán biztonsági erők létszámát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 10. 7:29

Az amerikai hadsereg 50 százalékkal akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát 2011 júliusáig, amikor megkezdődik az amerikai csapatok kivonása az ázsiai országból – közölte William Caldwell, az afgán rendőrség és hadsereg kiképzéséért felelős tábornok a Robert Gates amerikai védelmi minisztert Kabulba elkísérő újságírókkal.

Gates személyében a legmagasabb rangú amerikai vezető kereste fel Afganisztánt azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök az ázsiai országgal kapcsolatos új stratégiáját ismertetve a múlt héten bejelentette: jövőre további 30 ezer amerikai katonát vezényel Afganisztánba a tálib lázadók elleni küzdelem érdekében, a csapatok kivonását pedig másfél év múlva kezdik meg. Ez utóbbinak feltétele, hogy növeljék az afgán biztonsági erők létszámát és ütőképességét. Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők parancsnoka az afgánok csapásmérő képességét úgy akarja javítani, hogy az erősítésként érkező amerikai katonák mellé rendel afgán alakulatokat.

Caldwell elmondta: a Pentagon 2011 júliusáig 282 ezer főre akarja növelni az afgán biztonsági erők létszámát. Ebből 123 ezer lenne az afgán rendőrség és 159 ezer a hadsereg létszáma.

A Pentagon úgy számol, hogy reálisan 250-280 ezer főre tudják majd növelni a létszámot – tette hozzá.

Caldwell mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy nehézségekbe ütközik az afgán rendőrök és katonák toborzása. A legnagyobb gondot szerinte a parancsnokok kiképzése jelenti, amelynek teljesítését időigényes feladatnak nevezte. “Ha el akarjuk érni céljainkat, erősíteni kell a toborzást" a hadsereg számára – hangsúlyozta.

David Rodriguez tábornok, McChrystal helyettese szerint a déli országrészben a legnehezebb afgán katonákat toborozni és meg is tartani őket a hadsereg soraiban, ugyanis itt vívják a leghevesebb harcokat a tálib lázadókkal.

Gates, aki kedden Hamid Karzai afgán elnökkel tárgyalt, szerdán megtekintette a NATO-erők kabuli vezetési központját, ahol a nagy számú beosztott hatalmas képernyőkön követi figyelemmel a harctéri eseményeket. A védelmi miniszter a központban azt hangoztatta, hogy az amerikai csapaterősítéssel minden szükséges tényező rendelkezésre áll majd küldetésük sikeréhez.