Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyben a koszovói stabilitás?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 9. 13:54

A Belgrád által finanszírozott észak-koszovói párhuzamos önkormányzati struktúrák fenyegetést jelentenek Koszovó stabilitására – figyelmeztetett pénteki pristinai sajtóértekezletén Mark Fitzgerald ellentengernagy, a NATO Déli Regionális Parancsnokságának vezetője.

 “Az (1999. júniusi) 1244. számú ENSZ-határozat nem ismer párhuzamos intézményeket" – szögezte le a NATO délkelet-európai főparancsnoka, miután tárgyalt Markus Bentler tábornokkal, a NATO koszovói békefenntartó erőinek (KFOR) parancsnokával. Hangsúlyozta, hogy a KFOR kész minden fenyegetésre választ adni a “békés állapot" biztosítása céljából.

Fatmir Sejdiu koszovói elnök nemrég azzal a felhívással fordult a nemzetközi közösség pristinai képviselőihez, hogy oszlassák fel a szerbiai hatóságok által pénzelt párhuzamos struktúrákat. A novemberi koszovói helyhatósági választások óta egyes szerbek lakta észak-koszovói településeken az újonnan megválasztott testületek mellett párhuzamosan olyanok is működnek, amelyek a Belgrád által szervezett korábbi választások nyomán léptek hivatalba.

A NATO védelmi miniszterei júliusban megállapodtak abban, hogy Koszovóból kivonnak 4 ezer külföldi katonát. Markus Bentler KFOR-parancsnok korábban azt közölte, hogy január végétől már csak 10 ezer KFOR-katona marad Koszovóban.