Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyhelyzeti segédápolókat képeznek a Magyar Honvédségnél

Szöveg: MHP Egészségügyi Csoportfőnökség | Fotó: a csoportfőnökség felvételei |  2020. december 17. 7:17

A COVID-19 járványügyi helyzet miatt új egészségügyi szakkiképzést indított a Magyar Honvédség a közelmúltban.

Védőfelszerelés felvétele 092233k

A veszélyhelyzeti segédápolók (VSÁ) képzése két fázisban valósul meg. Először az egészségügyi - általában ápoló vagy mentőtiszt - végzettségű szakállomány kap felkészítést az MH Egészségügyi Központ Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézetben. Az úgynevezett Train the Trainer képzés arra jogosítja fel őket, hogy az alakulataikhoz visszatérve veszélyhelyzeti segédápolókat képezzenek ki.

A VSÁ képzésen történő részvételhez nem szükséges egészségügyi előképzettség. Az oktatás során a trénerek olyan feladatkörökben adnak át ismereteket a katonáknak, amelyekkel - szükség esetén - a honvédség egészségügyi szakszemélyzetét tudják tehermentesíteni az alapszintű betegápolási, beteggondozási feladatokban.

Az infúzió beállítása 085534k

Az elsajátított ismeretek közé tartozik például a higiénés rendszabályok alkalmazása, a fertőtlenítés és a védőfelszerelések szabályos használata. Emellett a beteggondozás során a betegek táplálása, mosdatása vagy az ágynemű csere; az alapszintű betegmegfigyelés területén pedig a vitális paraméterek - azaz a légzés és a pulzus - vizsgálata, a testhőmérséklet, vérnyomás mérése és alapszintű oxigénterápia alkalmazása az orvos vagy az egészségügyi szakszemélyzet által elrendelt módon.

Bár a képzés civil egészségügyi végzettséget nem ad, de az új program sikerét mutatja, hogy az indítása óta eltelt egy hónapban 18 alakulatnál 36 VSÁ tréner és több mint 200 veszélyhelyzeti segédápoló képzése történt meg, akik között az aktív katonák mellett speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok is vannak.

A képzés a héten még tart, a  jövő évi folytatásról a járványügyi helyzet függvényében születik majd döntés.