Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hívás, amitől megdobban a katonaszív

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: MH KIKNYP |  2020. december 17. 8:31

Az ünnepek közeledtével számos nyugállományú katonát, honvédségi nyugdíjast és katonaözvegyet keresnek fel telefonon az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kollégái. Ezek a beszélgetések ugyan nem pótolhatják a személyes találkozás varázsát, mégis sokat jelentenek a szépkorúaknak.

Adventi Telefonos  (2)

A parancsnokság tevékenységével kapcsolatban először szinte mindenkinek a toborzás jut eszébe, noha a szervezetnek több kiemelten fontos feladata is van. Az alakulat katonái végzik például a nyugállományú katonák, a honvédségi nyugdíjasok és a katonaözvegyek szociális gondoskodásával kapcsolatos feladatokat. Tekintve, hogy többségük elmúlt 65 éves, a koronavírus-járvány kihívások elé állította a szakterület képviselőit, akiknek áthidaló megoldásokat kellett kidolgozniuk a folyamatos kapcsolattartásra és a gördülékeny ügyintézésre.

A modern technikára nyitott szépkorúakkal Skype segítségével is kommunikálnak, azonban a bevált gyakorlat a telefonos kapcsolattartás lett. A karácsonyi ünnepek közeledtével a katonák különösen fontosnak tartják, hogy legalább egyszer mindenkit elérjenek telefonon, a visszajelzések alapján ez nagyon jól esik az érintetteknek. Többen a közösségi média felületeken keresztül is megköszönik, hogy a Magyar Honvédség rájuk is odafigyel ebben az embert próbáló időszakban.

A beszélgetések alkalmával főként a megváltozott élethelyzet okozta kihívásokról esik szó. A parancsnokság kollégái minden alkalommal megkérdezik, tudnak-e segíteni, amennyiben szükséges, a települési önkormányzatokkal is felveszik a kapcsolatot. Számos lelki probléma is felszínre kerül, amelyet a járványhelyzet idézett elő: a bezártság érzése, a magánytól való félelem, az enerváltság egyaránt sújtja az időseket, akik egyébként kiterjedt társasági életet élnek, tagjai nyugállományú kluboknak, unokáznak, sportolnak vagy éppen piacra járnak.

Adventi Telefonos  (1)

A parancsnokság katonái a születésnapos nyugállományúak köszöntése mellett arról is érdeklődnek, hogy minden gondoskodási körbe tartozóhoz eljutott-e a negyedévente megjelenő Obsitos magazin, amelyből a rájuk vonatkozó aktuális információkról, a bajtársi szervezetek tevékenységeiről, a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség eseményeiről, illetve az Obsitos Program eredményeiről is értesülhetnek. A tapasztalatok szerint az idősek tájékozottak a honvédség fejlesztéseivel kapcsolatban.

Egy-egy ilyen beszélgetés nem csak a szépkorúaknak jelent sokat, az aktív állomány számára is nagy jelentőséggel bír, hiszen a hívás indítójában és fogadójában is katonaszív dobog, amely nagyon erős köteléket jelent közöttük.