Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszprémbe látogatott a parancsnok

Megalakult az MH Légierő Parancsnokság

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: Lukács Anikó és a szerző felvételei |  2022. november 23. 20:37

A november elején megalakult MH Légierő Parancsnokság vezetési központjába, Veszprémbe látogatott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, november 23-án, szerdán.

6

A szakmai látogatást megnyitó állománygyűlésen Kiss Nándor ezredes, hadműveleti főnök átvette a Magyar Honvédség parancsnokától az új, ezredesi rendfokozatát jelképező csillagokat. Az ünnepi pillanatok után dr. Koller József dandártábornok, megbízott parancsnok jelentett a Légierő Parancsnokság eddig végrehajtott feladatairól, a jelenlegi helyzetéről, valamint a haderőnem jövőbeni terveiről. Részletesen beszámolt azokról a rövid- és hosszútávú célokról is, amelyeket a haderőnem számára meghatározott. Kiemelte, hogy prioritást élvez az új, modern haditechnikai eszközök hadrendbe állítása, valamint az ezekhez kapcsolódó, hazai bázisú képzések körének kiszélesítése.

A jelentést követően dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kifejtette: fontosnak tartja a haderőnemek egyediségének megőrzését és a tradicionális haderőnemi kultúra életben tartását. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a csapatok a legfontosabbak, mert a sikereket és eredményeket a csapatoknál szolgáló katonák tudják garantálni. A parancsnok kitért a légierőt érintő fejlesztésekre is, hangsúlyozva, hogy azok folyamatosak, és minden fegyvernem fejlődését garantálják.

7

A nap további részében a veszprémi Méz Rádió számára adott interjút a Magyar Honvédség parancsnoka. A beszélgetés során a személyes életútja mellett szó esett a toborzás megyei és országos helyzetéről, a fiatalok honvédelmi nevelésének fontosságáról, valamint a légierőt érintő kérdésekről is.

Veszprém katonaváros, és az itt települő katonai szervezetek szoros kapcsolatot ápolnak a város vezetőivel és lakosságával, ezért is volt fontos Ruszin altábornagy számára, hogy találkozzon Porga Gyulával, a város polgármesterével. A megbeszélés során a Magyar Honvédség parancsnoka tájékoztatást adott a szervezeti változásokról és a parancsnokság megalakulásáról, valamint szó esett a honvédelmi nevelés jelentőségéről, amely területen elengedhetetlenül fontos a közös gondolkodás és szoros együttműködés a város vezetése és az alakulatok között.

A látogatás zárásaként dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és dr. Koller József dandártábornok koszorút helyezett el azon repülő bajtársak emlékére, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket, majd ezt követően a légierő alakulatainak parancsnokai tettek jelentést a Magyar Honvédség parancsnokának.