Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezénylőzászlósi látogatás a budapesti kórházakban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. december 29. 17:50

A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa tett ellenőrző látogatást olyan budapesti kórházakban, ahol katonák nyújtanak segítséget abban, hogy csökkentsék az egészségügyi szakemberek leterheltségét. Kriston István főtörzszászlós december 29-én, kedden két intézményben is személyesen bizonyosodott meg a szolgálati körülményekről és a katonai jelenlét pozitív fogadtatásáról.

20201229-Kriston-ftzls  (8)

November közepe óta közel száz egészségügyi intézményben szolgálnak katonák. Feladatkörük alapvetően olyan munkafolyamatokra terjed ki, amelyek nem igényelnek egészségügyi végzettséget; elsősorban fizikai, logisztikai feladatokat munkákat végeznek, illetve segítik az intézménybe érkezők testhőmérsékletének mérését is. Fő feladatuk tehát az egészségügyi dolgozók leterheltségének csökkentése.

Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa előbb a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetet, majd pedig a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet kereste fel személyesen. Egyeztetett mindkét egészségügyi intézmény civil és rendőri vezetésével, érdeklődött a katonai jelenlét fogadtatásáról, majd találkozott az éppen szolgálatban lévő katonákkal is.

20201229-Kriston-ftzls  (4)

„Katonáink magas szinten látják el, azokat a feladatokat, amelyeket rájuk bíztak. Mind a kórházparancsnokok, mind a kórházigazgatók elégedettek a munkájukkal” – mondta a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, hozzátéve, hogy a megkérdezett intézményi vezetők és állampolgárok véleménye szerint a katonai jelenlét biztonságot nyújt a kórházakban tartózkodók számára. Kiemelte: a Magyar Honvédség mindaddig jelen lesz az egészségügyi intézményekben, ameddig segítségükre igényt tartanak.

„Én nagyon büszke vagyok a katonáinkra! Bebizonyosodott, hogy akár békeidőszaki, akár műveleti feladatról legyen szó, a katonák készek azok végrehajtására. Még akkor is, ha alapvetően nem katonaszakmai feladattal néznek szembe, de tudják, hogy azért vagyunk, hogy a hazánkat és a magyar állampolgárokat szolgáljuk!” – mondta Kriston István főtörzszászlós.