Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világhírű tanfolyam Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 9. 7:36

Tizenhét nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 43. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course - IMOC) október 2-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

DSC_0001

A háromhetes képzés tizennyolc résztvevője közül tizenhatan külföldről érkeztek: Algéria, Egyiptom, Elefántcsontpart, Jordánia, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Litvánia, Marokkó, Nigéria, Olaszország, Portugália, Thaiföld, valamint új országként Kenya, Örményország, Peru delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve két katona vesz részt a tanfolyamon.

A hallgatók elméleti és gyakorlati oktatását a Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból és Svájcból érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segíti.

DSC_0010

Az első héten a katonák elsősorban elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adtak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével. Mindemellett felfrissítették egészségügyi ismereteiket, valamint részt vettek médiakezelési foglalkozáson.

Mivel a katonai megfigyelők fegyvertelenül látják el feladataikat, kiemelt figyelmet kapott a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése. A gyakorlati foglalkozások során a résztvevők elsajátítják az angol nyelvű rádió hírváltás alapjait, a megfigyelőpont üzemeltetésének szabályait, majd egy komplex járőrgyakorlat, valamint egy helikopteres légi felderítési gyakorlat vár a hallgatókra. A felkészítés végén kétnapos zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról.

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.