Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világkupa aranyérmesek a szolnoki ejtőernyősök

Szöveg: Ruszin Romulusz ezredes |  2010. szeptember 29. 10:19

Az elmúlt hétvégén véget ért a 2010. évi Ejtőernyős Célbaugró Világkupa versenysorozat (PARAWCS 2010 – Parachute World Cup Series), amelyen a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület (SZHSE) tagjai feltették a koronát idei teljesítményükre, hiszen mind csapat, mind egyéni összetettben a dobogó legfelső fokára állhattak – tudtuk meg az egyesület elnökétől Ruszin Romulusz ezredestől.

A versenysorozat helyszínei Horvátország – Rijeka, Szlovénia – Bled, Németország – Altenstadt, Olaszország – Bellunó, Ausztria – Thalgau, Svájc – Locarno voltak. A magyar katona válogatott tagjai folyamatosan kimagasló eredményt értek el, mellyel bizonyították, hogy teljesítményük nem egyszeri alkalommal elért véletlen szerencse műve csupán, hanem a becsületesen elvégzett felkészülés, az eddig megszerzett tapasztalat és a mentális terhelhetőség dialektikus egysége vezetett sikerre.

A hat fordulós célbaugró Világkupa sorozat napjaink legnagyobb ejtőernyős versenyeit vonja össze. Azon országok és csapatok, akik számottevő eredményt kívánnak elérni ebben a sportágban, szinte elengedhetetlen, hogy megmérettessenek a sorozat valamelyik állomásán. Ezt mutatja, hogy idén összesen 92 csapat vett részt a világkupákon. A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja is végig versenyezte a sorozatot kisebb nagyobb nehézségekkel. Szerencsére a szabályok lehetővé teszik, a rugalmas csapat összeállítást, így a válogatott minden tagja lehetőséget kapott a versenyzésre.

 

Az év folyamán csapatban három első, egy második, és egy ötödik helyet sikerült begyűjteni az eddigi öt forduló alatt. Ehhez hozzájött a mostani svájci harmadik hely, így az

összetett győzelem elvehetetlen lett a fiúktól.
A csapat eredmények mellett természetesen az egyéni helyezések sem maradtak el. Egy első, két-két második és harmadik helyezés gyűlt össze az év folyamán. Egyéni összetettben Asztalos István zls. első, Réczi Attila szds negyedik helyezett lett. A nagyszámú egyéni indulót (460 fő) figyelembe véve erre a bravúros eredményre is méltán büszke lehet mindenki aki ismeri és elismeri a kollégákat, de meggyőződésem, hogy a Magyar Honvédség, Szolnok város, sőt a Nemzet is jó okkal büszkélkedhet katonáival és nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményükkel.
Bizakodásra ad okot, hogy junior versenyzőink is négy alkalommal állhattak fel a dobogóra. Kétszer az első, kétszer a harmadik fokra. Az ifjúságiak között Olenyik Roland tizedes az összetett második helyezést szerezte meg, így méltán bizakodhatunk, hogy van tehetséges utánpótlása 2010. év bajnokainak.
Ezzel az eredménnyel véget ért az idei versenyszezon.

Az MH ejtőernyős válogatott 2010-ben is megerősítette helyét a nemzetközi élmezőnyben, hiszen a Katonai Világbajnokságon 5., a „civil" világbajnokságon elért 6 helyezés után az elmúlt hétvégén bajnokokat avathattunk. Az elért eredmények folyamatosan közvetítették a Magyar Honvédség megbízhatóságát professzionalizmusát. Mi készek vagyunk folytatni jövőre is, reméljük hasonló kimagasló eredményekkel.

 

Fotó: 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj