Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virágzik a háborús turizmus a Balkánon

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. augusztus 27. 19:52

A délszláv államokba egyre több olyan turista érkezik, akik az egykori háborús helyeket keresik föl – olvasható a szerbiai B92 hírportálon. A bosnyák fővárosban és a horvátországi Vukováron is külön utazási iroda várja a véres valóságra áhítozó, leginkább gazdag nyugati turistákat.

Szarajevóban Zijad Jusufovic vezeti körbe az utazókat. Megmutatja a még ma is látható lövésnyomokat, a rengeteg sírt, és az áldozatok számára készített emlékműveket. Elmagyarázza a főleg amerikai látogatóknak, hogy a hegyek között, egy völgyben fekvő Szarajevó lakói miért ástak alagutat a repülőtér betonja alatt. Erre azért volt szükség, mert a szerb ostromgyűrűbe került városba csak ezen az úton jutott élelem, gyógyszer és víz.

Jusufovic a turistákat elviszi Srebrenicába is, ahol mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le a szerbek a békefenntartó katonák szeme láttára.

A túra részét képezi, hogy az utazók beszélhetnek az egykori harcosokkal, mudzsahedekkel is. Ez főleg az amerikaiaknak jelent nagy élményt- mesélte Jusufovic. Hozzátette, hogy a látogatók sokszor egy CD-t is vásárolnak, amelyen háborús fölvételek vannak.

A délszláv háborúban rommá lőtt Vukováron is várják a háborúra kíváncsi turistákat. Zrinka Sesto, aki maga is végigélte a borzalmakat azt mondja: megpróbálják elmesélni mi és miért történt itt a ’90-es években.

A szerb fővárosban a látogatók előszeretettel nézik meg az 1999-es NATO-bombázás máig látható nyomait: több minisztériumi épület a mai napig romos.

Belgrádban egyébként a volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics elfogása után nem sokkal egy élelmes utazási iroda olyan városnézést kínált, amelynek során a háborús bűnökkel vádolt férfi lakásának környékét, kedvenc éttermeit, kávézóit valamint elfogásának helyszínét lehet megnézni.