Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virtuális térben ülésezett a NATO Katonai Bizottsága

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2020. szeptember 19. 10:29

A hagyományosan valamely szövetséges ország vendégeként szervezett Katonai Bizottság őszi konferenciáját a COVID-19 világjárványra való tekintettel különleges körülmények között rendezték meg szeptember 18-án, pénteken.

Koromvezds_jpeg

A májusi értekezlethez hasonlóan ezúttal is virtuális térben, videokonferencia keretében ültek össze a NATO tagországok vezérkarfőnökei, amelyen Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka vett részt.

Sir Stuart Peach légi marsall GBE KCB DL, a NATO Katonai Bizottsága elnöke megnyitójában röviden vázolta a konferencia előtt álló feladatokat, hangsúlyozva tárgyalás alatt álló kérdések fontosságát, különös tekintettel az újból felerősödő pandémiás helyzetre. Kiemelte a Budapesten települt NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ fontosságát és eddig elért eredményeit.

A megbeszélés során a vezérkarfőnökök átfogó képet kaptak a folyamatban lévő műveletek helyzetéről, az elért eredményekről, az egyes missziók előtt álló kihívásokról. A katonai vezetők egyetértettek a terrorizmus elleni harc folytatása fontosságában, a közös álláspont szerint a külső körülmények ellenére biztosítani kell a szükséges jelenlétet a biztonság szavatolására.

A Magyar Honvédség képviseletében Korom vezérezredes hozzászólásában hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét a Nyugat-balkáni régió békéje, stabilitása szavatolásában, elmondta, hogy 2021-től jelentős létszám és képességnöveléssel támogatja hazánk a közös erőfeszítéseket. Köszönetet mondott partnereinek a támogatásért, melynek eredményeként 2021 novemberétől Magyarország jelöltje tölti be a KFOR parancsnoki pozíciót.

A megbeszéléshez a nap folyamán csatlakozott Jens Stoltenberg NATO főtitkár, aki tájékoztatta a konferenciát a Szövetség politikai testületei előtt álló feladatokról. A rendezvény zárásaként a résztvevők elfogadták a 2021 közepén leköszönő Chairman utódja megválasztására vonatkozó eljárásrendet.