Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virtuális térben zajlott 2022 első NATO vezérkarfőnöki tanácskozása

Szöveg: MHP PKI | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. január 13. 20:38

Különleges körülmények között, videokonferencia keretében üléseztek a NATO országok legmagasabb szintű katonai vezetői január 12-én és 13-án. A Szövetség katonai tanácsadó testületének idei első hivatalos találkozóján Magyarországot dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka képviselte.

A találkozó legfontosabb célja a NATO-tagállamok stratégiai célkitűzéseinek és azok 2022-re tervezett gyakorlati-katonai megvalósításának részletes egyeztetése volt.

A szerdán kezdődőtt kétnapos online értekezlet első napján a vezérkarfőnökök áttekintették az elmúlt évben során elért eredményeket, majd a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (Supreme Allied Command Transformation - SACT) stratégiai beszámolója következett. A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságnál tizenhárom beosztásban teljesítenek szolgálatot magyar katonák, így járulva hozzá a nemzetközi szervezet folyamatosan bővülő feladataihoz.

Az első munkanap a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Főparancsnokának (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) stratégiai kitekintésével folytatódott, majd a NATO kiemelt jelentőségű katonai stratégiai kérdéseinek megvitatásával zárult.

A videokonferencia második napjának első ülése a NATO főtitkárának, Jens Stoltenbergnek a beszédével kezdődött. A résztvevők a Szövetséget érintő biztonsági és műveleti kérdésekben egyeztették álláspontjaikat, majd a NATO-tagállamok együttműködésének további fejlesztési platformjaira tették meg javaslataikat.

Az ülés második felében a NATO Katonai Bizottsága a partnernemzetek közül Ukrajna katonai vezetőjével folytatott eszmecserét a NATO keleti szárnyának biztonsági helyzetével kapcsolatban, valamint Georgia vezérkarfőnökével az együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt.

LALA7469

A résztvevők a kétnapos konferencia végeztével megerősítették elkötelezettségüket a közös biztonság- és védelempolitika további fejlesztésében.

A Magyar Honvédség parancsnoka biztosította a NATO-tagállamok vezérkarfőnökeit arról, hogy Magyarország továbbra is minden területen támogatja a katonai kapcsolatok, valamint az együttműködés fejlesztését.

A NATO vezérkarfőnöki tanácskozás előtti napon, január 11-én, kedden dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy – szintén videokapcsolaton keresztül – kétoldalú megbeszéléseket folytatott a NATO katonai vezetőivel. A NATO Katonai Bizottságának elnökével, Robert Bauer admirálissal történt egyeztetésen szó esett a Katonai Bizottság ülésének aktualitásairól, az ukrán helyzetről és Oroszország térségben folytatott politikájáról.

A francia hadsereg vezérkarfőnökével, Thierry Burkhard vezérezredessel folytatott tárgyaláson a Száhel-övezet biztonsági helyzete, valamint a Magyar Honvédség térségbeli szerepvállalása (TAKUBA), illetve az EU-t és NATO-t érintő katonai együttműködések szinergiái kerültek szóba. A megbeszéléseken a felek egyetértettek abban, hogy a határokon átívelő katonai tapasztalatok, javaslatok megosztása és az együttműködések lehetőségei kiemelten fontosak a közös célok elérése érdekében.