Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszaszolgáltatták az utolsó eltűnt amerikai katona maradványait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 28. 20:47

Egy iraki síita fegyveres csoport visszaszolgáltatta az amerikai hatóságoknak az utolsó, Irakban eltűnt amerikai katona földi maradványait. Az Aszaib al-Hak nevű csoport Ahmed al-Taie katona maradványait átadta az iraki kormánynak, amely azonnal továbbította a tetemet az amerikai nagykövetségnek.

Az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese ezt megerősítette, s közölte, hogy a földi maradványokat átadták a védelmi tárcának, amely elvégezte az azonosítást.

Mindez az elmúlt néhány napban zajlott le, és az Aszaib al-Hak csoportból származó forrásokból február 27-én, hétfőn vált ismertté.

Ahmed al-Taie Irakban született, s kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol csatlakozott az amerikai hadsereghez. Arab tolmácsként tevékenykedett, miután az amerikai csapatok lerohanták Irakot. Röviddel a sorozás előtt visszatért Irakba, s elvett feleségül egy bagdadi nőt. Öt évvel ezelőtt, 41 évesen tűnt el, amikor titokban meglátogatta feleségét Bagdadban.

Az Aszaib al-Hakból származó források közölték, hogy a szervezet csak közvetítőként lépett fel a tetem visszaszolgáltatásában. Cáfolták, hogy a fegyveres csoportnak köze lett volna az emberrabláshoz vagy a katona meggyilkolásához.