Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírok, hősi emlékművek – új szolgáltatás a honlapon

Szöveg: Szűcs László |  2012. február 29. 7:07

Február 28-tól új szolgáltatás érhető el a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály által gondozott www.hadisir.hu honlapon: az érdeklődők ezentúl már a hadisírok, hősi emlékművek adatbázisában is kereshetnek. A részletekről Maruzs Roland őrnagy, osztályvezető-helyettes tájékoztatta a honvedelem.hu-t.

A HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály már a www.hadisir.hu honlap tavaly december 8-ai indulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy folyamatosan frissíti a meglévő adatbázisokat és lehetőség szerint újabb szolgáltatásokat is elindít – tudtuk meg Maruzs Roland őrnagytól.

Az osztályvezető-helyettes hozzátette: a honlapon már eddig is létezett a „Hadisírok, hősi emlékművek" feliratú „fül", tartalom azonban egészen február 28-ig nem volt mögötte. Mostantól azonban 330 településen található hadisír, katonai temető és emlékmű összesen 920, nagy felbontású fényképét lehet megtekinteni a honlapon.

A fotók többsége a magyarországi temetőkben készült, de emellett még tizenöt ország számos településének sírkertjeiből is kerültek fel magyar vonatkozású hadisírokról, katonatemetőkről készült fényképek az adatbázisba.

„A rendszerbe egyelőre még csak a magyar vonatkozású hadisírok fényképeit töltöttük fel, de a közeljövőben szeretnénk a Magyarországon található külföldi katonatemetőkről készített fotókat is elhelyezni. Emellett rövid időn belül a magyarországi, illetve a külföldön található, ám magyar vonatkozású katonai emlékművek fényképeit is elérhetővé kívánjuk tenni" – mondta Maruzs őrnagy, akitől megtudtuk: az új felület létrehozását az indokolta, hogy szeretnék figyelemmel kísérni és dokumentálni a temetők és az emlékművek állapotát, valamint az érdeklődők számára is elérhetővé tenni a hadisírok fotóit. Így a hősi halált halt katonák hozzátartozói is tájékozódhatnak szerettük sírjának állapota felől.

Természetesen a „Hadisírok, hősi emlékművek" adatbázisának feltöltése után sem állnak le a honlap fejlesztésével a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály munkatársai. Maruzs őrnagytól megtudtuk: a következő projekt egy hadifogolytábor-kereső létrehozása lesz, amelyben a volt Szovjetunió területén található – a kutatások alapján rendelkezésre álló – összes hadifogolytábor, illetve büntető-, és munkatábor adatait, valamint a településeken megépített hadifogoly-emlékművek fotóit találhatják majd meg az érdeklődők. A távolabbi jövőben szeretnék feltölteni a szovjet hadifogságban elhunyt magyarok adatbázisát is.

2014-re, a Nagy Háború kitörésének századik évfordulójára – közösen a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal – egy első világháborús felülettel készülnek. Jelenleg ötvenezer, 1914 és 1918 között elesett magyar katona adatait ismerik, azonban ez az adatbázis is folyamatosan bővül.