Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízre fel!

Hídkomp Üzemeltetés és Gépkezelői Képzés a műszaki ezrednél

Szöveg: Baranyai Erika Piros főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. szeptember 25. 7:30

A BMK-130 M típusú vontató motorcsónak nélkülözhetetlen a katonai hídépítési és kompátkelőhelyi műveletek végrehajtásában, illetve katasztrófavédelmi feladatok ellátása során. Ezért is kiemelt jelentőségű az a gépkezelői tanfolyam, amelyet az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred tart az eszköz kezelésének magas szintű elsajátítása érdekében.

202409_gépkezelői_tanfolyam_Szentes_BP (12)

A tiszai gyakorlótéren a képzés első fázisában résztvevők a BMK-130 M vontató motorcsónakok biztonságos üzemeltetésének alapjait sajátítják el. A cél nemcsak a gépek pontos és fegyelmezett irányítása, hanem a különböző vízi manőverek begyakorlása is. A precizitás elengedhetetlen, hiszen egy katonai művelet során minden döntés és mozdulat jelentős következményekkel járhat.

A tanfolyam második szakaszában a hangsúly a hídkomp üzemeltetésére helyeződik. A résztvevők feladata, hogy a 80 tonnás hídkompot pontosan és biztonságosan irányítsák. Az egyik legnagyobb kihívást a pontonhídelemek kezelése jelenti, amelyek egyenként 20 tonna teherbírásúak. A hídra felhajtott Rába tehergépjárművek további jelentős súlyt jelentenek, amelyek még nagyobb terhelést rónak a hídra, és fokozott figyelmet igényel a stabilitás megőrzése.

202409_gépkezelői_tanfolyam_Szentes_BP (8)

Csaja Dániel őrmester, foglalkozásvezető hangsúlyozta, hogy a legnagyobb nehézséget a katonák számára a jelentős súlyokkal való munkavégzés jelenti. A híd elemeinek mozgatása egy személy számára tekintélyes súlyú tolóvillával történik, így a feladat végrehajtásához rendkívüli precizitás és koncentrálás szükségeltetik.

A holtpontok felismerése és a kompparancsnok zászlójelzéseinek figyelemmel követése alapvető készségek a sikeres munkavégzéshez. Adott esetben az időjárási viszontagságok, mint a szél, az eső vagy a hullámok, még tovább nehezítik a feladatokat, és fokozottabb koncentrációt igényelnek.