Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington aggályosnak tartja Karzai vádaskodását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 3. 7:08

Washington magyarázatot kért Hamid Karzai vádaskodása miatt. Az elnök csütörtökön nagy megdöbbenést keltve azt állította, hogy az afganisztáni választáson külföldiek követtek el csalásokat. Karzai pénteken telefonon beszélt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel.

Hamid Karzai afgán elnök csütörtökön azt mondta, hogy “történtek csalások a tartományi és elnökválasztáson, kétségtelenül nagyon súlyos csalások, de ezeket nem az afgánok követték el, hanem a külföldiek". “Az ENSZ helyettes misszióvezetőjének az irodája és Philippe Morillon francia tábornok", az Európai Unió (EU) választási megfigyelőinek vezetője “állt ezeknek a csalásoknak a középpontjában" – tette hozzá, azt is kijelentve, hogy a külföldiek beleavatkoznak az ország belügyeibe.

“Karzai elnök bizonyos kijelentései zavaróak. Igazi és jogos nyugtalanságot keltettek. Felvilágosítást akarunk kapni e kijelentések értelméről" – mondta pénteken Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak Washingtonban. Emlékeztetett arra, hogy Barack Obama elnök a hétvégi kabuli látogatásán “nagyon világosan tudatta Karzai elnökkel a követendő lépéseket a kormányzat megjavításához és a korrupció letöréséhez".

Karzai fő vetélytársa, Abdullah Abdullah volt afgán külügyminiszter szerint az elnök szavai aláássák a háborús erőfeszítéseket. A politikus szerint “ez a nemzeti érdekek elárulása. Mit üzent ezzel az országot védő katonák és rendőrök ezreinek?" – kérdezte, arra a kitételre utalva, hogy Karzai szerint a belügyekbe való beavatkozás oda vezethet, hogy Afganisztánban a külföldi katonákat betolakodónak fogják tartani, amint a tálibok nevezik őket.

Az afgán elnök szavai Párizsban is megdöbbenést keltettek. A francia külügyminisztérium “megalapozatlannak" minősítette azokat. Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy az elnök szavai elmozdulást jeleznek Karzai külpolitikai elképzeléseiben.

Az amerikai külügyminiszter telefonon beszélt pénteken az afgán elnökkel, miután a Fehér Ház magyarázatot kért Hamid Karzai egyes, nyugatellenes kijelentéseire.

“Szívélyes légkörű, konstruktív beszélgetésük volt. Mindketten elkötelezték magukat a két ország partnersége mellett" – mondta Vahid Omer kabuli kormányszóvivő.

Az afgán elnök azután hívta fel Hillary Clinton amerikai külügyminisztert, hogy Kabulban fogadta Karl Eikenberry amerikai nagykövetet, aki magyarázatot kért korábbi kijelentéseire. Karzai csütörtökön választási csalással vádolta meg a külföldi nagykövetségeket, akik szerinte választási tisztviselőket fizettek le és fenyegettek meg, hogy gyengítsék a kormányát.

A telefonbeszélgetésben “Karzai elnök kijelentette, hogy az afgán nép és az afgán kormány hálás a támogatásért és áldozatokért, amelyeket a nemzetközi közösség tesz Afganisztán és a világ békéjéért" – mondta a szóvivő.