Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington beterjesztette az Irán-ellenes tervezetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 19. 9:47

Az Egyesült Államok beterjesztette kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a többi állandó tag által támogatott határozattervezetet, amely kemény szankciókat helyez kilátásba Irán ellen. Susan Rice amerikai nagykövet közölte: a határozat nyomatékosítaná a korábbi szankciókat és azokat új erős intézkedésekkel egészítené ki az iráni kormányra irányuló nyomás fokozása céljából.

Iránnak a Nyugat szerint el kell oszlatnia azokat az aggodalmakat, hogy titokban nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik. A tízoldalas tervezetben szereplő szankciók a feltételezett iráni atomfegyverkezési programhoz kapcsolódó katonai, pénzügyi és hajózási tevékenységek ellen irányulnak.

A tervezet szövegét még nem hozták nyilvánosságra, de egy amerikai forrás szerint a büntetőintézkedések egyebek mellett a nagy hatalmú Forradalmi Gárda, illetve az általa ellenőrzött vállalatok és szervezetek ellen irányulnának. Újabb cégek vagyonának befagyasztását és újabb személyek utazási tilalmát rendelnék el.

A tervezet ugyancsak előirányozza az iráni beruházások tilalmát olyan érzékeny területeken, mint az uránbányászat. Megtiltanák nehéz fegyverek nyolc kategóriájának – köztük támadó helikopterek, hadihajók és rakéták – eladását Iránnak. Ez a már érvényben levő fegyverembargó kiterjesztését jelenti.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei teljes körű fegyverembargó bevezetését szorgalmazták, ezt azonban az orosz és a kínai tárgyalók ellenezték. Ezenkívül eltiltanák Iránt minden olyan tevékenységtől, amely atomtöltet hordozására képes ballisztikus rakétákhoz kötődik.