Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington egymásnak ugrasztja Észak-Koreát és Kínát?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 22. 13:04

Washington figyelmeztette Kínát, hogy csapaterősítést vezényel Ázsiába, ha Peking nem lesz képes megzabolázni szövetségesét, Észak-Koreát – írta pénteken a The New York Times című amerikai napilap. Az újság idézett egy név nélkül nyilatkozó washingtoni kormányilletékest, aki szerint Barack Obama amerikai elnök figyelmeztetése meggyőzte a Phenjant diplomáciailag és gazdaságilag is támogató Kínát arról, hogy legyen szigorúbb hozzá, és megteremtette a lehetőségét annak, hogy – valószínűleg februárban – felújítsák a Korea-közi tárgyalásokat.

Obama először egy tavaly decemberi telefonbeszélgetésben figyelmeztette Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnököt arra, hogy Peking gyakoroljon nagyobb nyomást Phenjanra, és megismételte ezt kedden a Fehér Házban, amikor vacsorán vendégül látta Hut – írta a The New York Times. A lap értesüléseire a washingtoni kormányzat nem volt hajlandó reagálni.

Dél-Korea csütörtökön fogadta el Észak-Koreának a magas szintű katonai tárgyalások folytatására vonatkozó javaslatát, ami nagy áttörést jelent a koreai-félszigeti válság rendezésének folyamatában. Az észak-koreai fegyveres erők minisztere, Kim Jong Csun csütörtökön tett javaslatot Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszternek arra, hogy tárgyaljanak a „függőben lévő katonai kérdésekről".

Az indítvány Dél-Koreára bízta, hogy meghatározza a tárgyalások témáját, időpontját és helyét. A megbeszéléseken így szó lehet arról a dél-koreai hadihajóról, amelyet szöuli állítás szerint az észak-koreai haditengerészet süllyesztett el tavaly, illetve az egyik dél-koreai sziget elleni, halálos áldozatokat is követelő észak-koreai tüzérségi támadásról.

Phenjan az év eleje óta napirenden tartja a tárgyalások kérdését, de Szöul mindeddig őszintétlen propagandának minősítette a javaslatot, azt állítva, hogy az észak-koreai indítványok célja segélyek szerzése a súlyos gazdasági gondokkal küszködő országnak.