Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington segédkezet nyújt Tbiliszinek

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. október 9. 16:55

Még októberben grúz-amerikai tárgyalások lesznek Washingtonban arról, milyen segítségre van szüksége Grúziának a hadserege rendbe tételéhez. Ezt a grúz védelmi miniszter, Davit Kezerasvili jelentette be csütörtökön Budapesten, miután találkozott amerikai kollégájával, Robert Gates-szel.

A találkozót a NATO védelmi minisztereinek budapesti értekezlete alatt tartották.

Előző nap, szerdán Moszkvában az orosz védelmi miniszter, Szergej Lavrov bejelentette, hogy fegyvereladási tilalmat fog javasolni Grúziával szemben.

A budapesti grúz-amerikai találkozón nem esett szó konkrét segítségnyújtásról. A grúz miniszter csak vázolta, hogy mire volna szüksége hadseregének. Az augusztus eleji konfliktusban az orosz csapatok érzékeny vereséget mértek a grúz erőkre, amelyek nagy anyagi veszteséget szenvedtek.

Az Egyesült Államok Grúzia legnagyobb támogatója az augusztusi konfliktus óta.

Washington már az áprilisi NATO-csúcson szerette volna megadatni a kaukázusi országnak a Tagsági Akciótervet, amely gyakorlatilag a NATO-csatlakozás előszobája. De az amerikai elképzelést hevesen ellenezte Németország és Franciaország. A grúz NATO-tagság perspektívája Moszkva számára elfogadhatatlan.