Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates hatékonyabb koordinációt akar Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. október 9. 15:42

Az amerikai védelmi miniszter azt szeretné, hogy a NATO-országok jobban koordinálják az afganisztáni újjáépítési erőfeszítéseiket, és próbálják új módszerekkel letörni az ópiumcsempészetet, amely egyik pénzforrása a tálib felkelőknek.

Robert Gates a NATO védelmi minisztereinek budapesti értekezlete előtt nyilatkozott újságíróknak."Mindannyian elismerjük, hogy jelentős kihívásokkal állunk szemben Afganisztánban, és jobban kell koordinálnunk a polgári gazdasági és a biztonsági erőfeszítéseinket" – jelentette ki Gates.

A NATO vezetése alatt több mint 40 ország 50 ezer katonája tartózkodik Afganisztánban, de támogatásuk ellenére a kabuli kormány még mindig nem tudta kiterjeszteni ellenőrzését az egész országra a tálib fegyveres felkelők ellenében.

Gates szerint meg kellene fosztani a tálibokat attól az évi 60-80 millió dolláros bevételtől, amit az ópiumcsempészet hoz nekik. De számos NATO-tagállam attól tart, hogy ha a szövetség felszámolná a mákültetvényeket, akkor magára haragítaná az afgán lakosság nagy részét.

Az Afganisztánban termelt mákból állítják elő a világ összes ópiumának és heroinjának több mint 90 százalékát.