Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington támogatja a megbékélési folyamatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 15. 8:35

Az Egyesült Államok és a NATO támogatja Afganisztánban a megbékélést célzó tárgyalásokat – hangzott el Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, illetve Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján. Clinton azt mondta, hogy Washington egyelőre nem tudja megjósolni, milyen eredményre vezethetnek a tárgyalások.

Az atlanti szervezet külügy- és védelmi minisztereinek tanácskozásán nyilatkozó politikusok azt hangsúlyozták, hogy a nemzetközi tényezők a tálib lázadókkal való kapcsolattartásban segítik ugyan Hamid Karzai afgán elnök kormányát, de a tárgyalásokban közvetlenül nem vesznek részt.

Clinton azt mondta, hogy Washington egyelőre nem tudja megjósolni, milyen eredményre vezethetnek a tárgyalások. Rasmussen arról beszélt: minél erősebb a katonai nyomás a tálibokra, annál jobbak a megbékélési folyamat esélyei.

NATO-források korábban azt közölték, hogy az atlanti szövetség vezette nemzetközi erő (ISAF) nem akadályozta meg, hanem éppenséggel biztosította tálib tárgyalók Kabulba való problémamentes eljutását és ott a kapcsolatfelvételt az afgán kormány képviselőivel.

Clinton és Rasmussen tartózkodó megnyilatkozásától némiképp elütött Robert Gates amerikai védelmi miniszter kijelentése, miszerint az amerikaiak – bár nem ülnek ott közvetlenül a tárgyalóasztalnál – “éberen figyelnek", és tanácsokat is adnak a tárgyalásokkal kapcsolatban, befolyást gyakorolnak a folyamat alakulására.

Gates a védelmi miniszterek ülésén azt kérte hivatali partnereitől, hogy növeljék az afgán hadsereg, illetve rendőrség kiképzésében résztvevő személyzetük létszámát.