Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok látogattak Szolnokra

Szöveg: Juhász János |  2010. október 15. 9:05

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) szervezésében az ország több településéről érkeztek látogatók az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisára október első hetében. A vendégek egész napos rendezvény keretében kaptak tájékoztatást a bázis sokszínű életéről és feladatairól, és részt vettek néhány bemutatón is.

Az ország több helyéről (Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyei szervezetektől és Budapestről )

mintegy huszonhét tartalékos érkezett a látogatásra. Az alakulathoz érkező vendégeket Koller József repülő ezredes, a bázis parancsnok-helyettese köszöntötte. A program felvezetéseként a parancsnok-helyettes röviden bemutatta a bázist és a laktanya területén dolgozó alakulatokat. A bázis feladatai közül kiemelte a katasztrófavédelmi, a készültségi és készenléti, valamint a missziós szerepvállalást. Az ezredes előadása végén egy saját készítésű videófelvételt mutatott be az I. AMT (Air Mentoring Team – Légi Tanácsadó Csoport) afganisztáni tevékenységéről.

Az előadást konzultáció követte, ahol a legtöbb kérdés a tartalékos szolgálat bevezetésével, valamint a tartalékosok missziós szerepvállalásával foglalkozott.
A színvonalas előadást és a vendéglátást a parancsnokhelyettesnek Széles Ernő nyá. dandártábornok a MATASZ-Coint adományozásával köszönte meg, majd a MATASZ Veszprém megyei Szervezete nevében Juhász János nyá. alezredes, mint volt „szentkirályszabadjai kolléga" nyújtott át elismerő „repülő-szakmai" ajándékot.

Az ebédet követően a program a piros vonalon

folytatódott, ahol a vendégek a Mi-24 harci helikopter dinamikus – a repülőnapival azonos – bemutatóját tekintették meg. Ezt követően a Vegyes Kiképző Repülő Század szállt fel gyakorló repülésre, és a vendégek a Bacau Jak-52 kiképző-repülőgépének műrepülő feladatsorát nézhették végig.
A tartalékosok következő programja a bázis bejáratánál található szolnoki Repülőmúzeumban folytatódott. Az érdekesebbnél érdekesebb repülőtechnikai látnivalók között a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhely egyik munkatársa kalauzolta végig a csapatot. Megállapították, hogy ma Magyarországon ez az egyetlen szabadtéri katonai repülőmúzeum, ahol a légierőben repült összes fellelhető típus egy helyen megtalálható, kiegészítve jó pár külföldi katonai kuriózummal és polgári repülőgéppel.

 

Fotó: a szerző felvételei