Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington újabb szankciókat mérlegel Irán ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 10. 17:04

Az Egyesült Államok fontolóra veszi, hogy fokozza az Iránra nehezedő nyomást – jelentette ki november 9-én, szerdán Washingtonban Mark Toner amerikai külügyi szóvivő, azt követően, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésében megállapította: Teherán kutatásokat és kísérleteket is végeztetett titokban, amelyek egyetlen célja az atomfegyver kifejlesztése lehetett.

„Ezek nagyon súlyos vádak, nagyon súlyos vádak és Iránnak végre őszinte és átlátható tárgyalásokba kellene bocsátkoznia a NAÜ-vel, hogy választ adjon az aggodalmakra" – jelentette ki Toner. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerint az Obama-kormány konzultálni fog szövetségeseivel, s együtt megvizsgálják a nyomásgyakorlás újabb eszközei alkalmazásának lehetőségét.

„Lehetőségek egész sorát elképzelhetőnek tartjuk" – mondta Mark Toner, aki szerint a NAÜ-jelentés alátámasztja azt amit „az Egyesült Államok évek óta tud és mond is, azt, hogy Iránnak atomfegyver-programja volt, és hogy bizonyítani kell, hogy felhagyott azzal a szándékával, hogy nukleáris fegyvereket fejlesszen ki."

Washingtoni kiszivárogtatások szerint az új szankciók az iráni kereskedelmi bankokat és az iráni szolgálatok által fedőszervezetként használt vállalatokat sújthatnak majd, de valószínűleg nem érintik majd a gáz- és az olajipart és a központi bankot sem. Szakértők szerint ugyanakkor ezen területek bevonása nélkül nem lehet érdemben fokozni a korábban bevezetett szankciók már elért hatást.

Címkékvizsga