Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlóaljparancsnoki képzés – magyar részvétellel

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós, HSZ SZF |  2021. május 6. 11:20

A Visegrádi Négyek közötti együttműködés keretében – 2021-2022 évben – zászlóaljparancsnoki képzésen való részvételre kapott lehetőséget a Magyar Honvédség. A kiválasztott két magyar katonatiszt hamarosan Izraelbe utazik, ahol lengyel, cseh, szlovák, valamint izraeli katonákkal közösen megkezdik tanulmányaikat.

Izraeli_delegáció (3)

A tizenkét hetes zászlóaljparancsnoki képzés megszervezéséért és végrehajtásáért felelős Gal Shochami dandártábornok, az izraeli 146. hadosztály parancsnoka által vezetett delegációt Takács Attila vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság szárazföldi haderőnemi szemlélője fogadta Budapesten a napokban.

Shochami dandártábornok nagy hangsúlyt fektet a külföldi hallgatók kiválasztására, ezért látogatást tesz a V4 országokba, ahol személyesen találkozik a képzésre jelölt katonákkal, valamint tájékoztatót tart a képzéssel kapcsolatosan.

Izraeli_delegáció (6)

Így történt ez Budapesten is, ahol az egy napos szakmai látogatáson a két kiválasztott magyar katonával folytatott megbeszélés alapján a jelölésükkel egyetértett. Ezt követően a dandártábornok részletes tájékoztatót tartott az izraeli haderő egymásra épülő oktatási és képzési színtereiről és a zászlóaljparancsnoki képzés tartalmáról, annak követelményeiről és végrehajtásáról is. Takács Attila vezérőrnagy hozzászólásában örömét fejezte ki, hogy a szárazföldi alakulatoktól két reményteljes fiatal tisztnek is lehetősége nyílik többnemzeti környezetben gyarapítani a tudását, mely a későbbi szakmai pályafutásuk fontos eleme lehet.

A tanfolyami egyeztetés után Shochami dandártábornok – Itai Brin ezredes, izraeli véderőattasé részvételével – a Közel-Kelet biztonsági helyzetéről tartott tájékoztatót, amelyen részt vett dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Honvédelmi Minisztérium képviselői is.