Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlók és légi parádé a felkelés évfordulóján

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 23. 7:14

Egy évvel ezelőtt indult el az a felkelés, amely maga alá gyűrte Moammer Kadhafi negyvenkét éven át tartó hatalmát. Ünnepelnek-e Líbiában, és ha igen, hogyan? – erre a kérdésre kereste a választ Marosi Antal, a Magyar Rádió kiküldött tudósítója, akinek „A szabadság ára – A Kadhafi-álom szertefoszlik” című, Líbiáról írt könyve tavaly jelent meg a Zrínyi Média gondozásában. Marosi Antallal telefonon készítettünk interjút.

1595931667
Tavaly háromszor jártál Líbiában, ezen három út összegyűjtött tapasztalataiból és élményeiből született meg „A szabadság ára – A Kadhafi-álom szertefoszlik" című könyved. Most, a felkelés kirobbanásának első évfordulóján ismét kiutaztál az észak-afrikai országba. Milyen a hangulat?

Furcsa! Szirtben járva volt egy olyan érzésem, hogy egy újabb felkelés van készülőben, ami azonban elmaradt. Ezt erősítette meg bennem az is, hogy társamnak kezdetben nem nagyon akaródzott elhagynia a biztonságos Tripolit, illetve az, hogy a Halott Emberek Szállodájában lakó francia újságírók egyik napról a másikra továbbálltak. Pedig akár maradhattak is volna, hiszen Kadhafi egykori háttérvárosában jó téma lehetett volna: hogyan ünnepel a legyőzött Szirt apraja-nagyja…

Végül is hogyan nézett ki az ünnepség Szirtben?

Már az évforduló előestéjén megindultak a fiatalok, hogy dudálással és a kocsijaik leeresztett ablakain kilógatott zászlóik lengetésével tisztelegjenek az egy évvel ezelőtti események emléke előtt.

Az országban máshol milyen a helyzet?

Ben Walíd-ban például az ország legnagyobb gyapjúszőnyeggyára rommá vált. A NATO bombázta szét, mert biztos információk szóltak arról, hogy az Ezredes katonái rakétákat tároltak az üzemcsarnokokban. A közterületeken pedig még annyi zászló sincs, mint Szirtben. Misurátában, a négy hónapig ostromlott városban viszont több napon át ünnepeltek. A megemlékezések sorában még légi parádéra is futotta! Az új líbiai légierő gépei bemutatkozhattak a városszéli negyed parádés helyszíne felett. A többnapos ünnep utolsó napján egyébként éppen itt, Misurátában zajlott az első demokratikus választás. Az urnákhoz járulóknak a városi képviselő-testület tagjait kellett megválasztaniuk.

* * *

Marosi Antal „A szabadság ára – A Kadhafi-álom szertefoszlik" című könyve tavaly jelent meg a Zrínyi Média gondozásában. A kötet a könyvesboltokban 3500 forintos áron, a Zrínyi Média kiadójában viszont kedvezményesen vásárolható meg!

 
1595931667
 
1595931668

 Fotó: Marosi Antal és archív