Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zavargások Bangladesben: bevetették a hadsereget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 22. 5:54

Banglades délkeleti részén, a csittagongi dombvidéken összetűzésbe keveredtek bengáli telepesek és helyi törzsek: legalább két ember meghalt, és további több mint száz megsebesült. Az erőszak megfékezésére a hatóságok bevetették a hadsereget – jelentette vasárnap a helyi média és a rendőrség.

Az országnak ez a térsége mintegy 350 kilométerre van a fővárostól, Dakkától. Az országvezetés a nyolcvanas években több ezer bengálit telepített be ide, akik eredeti lakhelyükön, a síkvidéken megélhetés nélkül maradtak a folyók okozta talajerózió miatt. Egyúttal a bengáliak betelepítésével akarták letörni a törzsek lázadását. A telepesek és a törzsek között azonban máig feszültség van a földek miatt. Többször alakult ki összetűzés az évtizedek során, a szombatihoz hasonlóra súlyosságúra több éve nem volt példa.

Egy helyi tudósító elmondta a brit hírügynökségnek, hogy a katonák fent tudják tartani a rendet, de a helyzet nagyon feszült. Megtiltották, hogy ötnél több ember csoportosuljon közterületen.

A két halálos áldozat egy férfi és egy nő. Lövedékek lyuggatta holttestükre a rendőrség bukkant rá. Az ellenségeskedők felgyújtottak több mint száz házat.

A bangladesi kormány 1997-ben békemegállapodást kötött a törzsek egyik gerillaszervezetével, a Santi Bahinivel, amely akkor már 25 éve harcolt fegyverrel a 14 ezer négyzetkilométer területű, Indiával és Mianmarral határos csittagongi dombvidék politikai autonómiájáért. A rendőrség szerint a mostani erőszakos cselekményeket az indította el, hogy egy törzsi szervezet, amely ellenzi a békemegállapodást, megtámadta a telepesek egyik faluját.