Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zavargásoktól tartanak Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 9. 14:14

A Moammer Kadhafi uralmát megdöntő népfelkelés közelgő első évfordulóján támadást indíthatnak a volt diktátor támogatói – figyelmeztetett február 8-án, szerdán a líbiai vezérkari főnök.

„Figyelmesnek kell lennünk. Február 17-én fel kell készülnünk a Kadhafit támogató csoportokhoz köthető esetleges incidensekre" – szögezte le Tripoliban újságíróknak Juszef al-Mangus tábornok egy értekezletet követően, amelyen külföldi katonai attasékkal folytatott megbeszélést.

Február 17-én lesz egy éve, hogy a kelet-líbiai Bengáziban utcára vonultak az emberek Kadhafi távozását követelve. A tiltakozások hamarosan országos szintűvé váltak, s a népfelkelés végül október 20-án érte el célját, amikor meghalt Kadhafi a szülővárosában, Szirtben vívott ádáz harcokat követően.

Mangus a szerdai megbeszélésen azt kérte, hogy az attasék támogassák Líbiát a hadserege újjászervezésében. „Számítunk elszánt együttműködésükre az új líbiai hadsereg felépítésében" – hangsúlyozta a találkozó résztvevőinek a líbiai vezérkari főnök.

Juszef al-Mangust még január elején nevezte ki az ideiglenes líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) a létrehozandó új hadsereg vezérkari főnökévé.