Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zene, (nem) csak katonásan

Jubiláló katonazenekari fesztivál Fehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2024. augusztus 29. 9:43

Tizedik alkalommal hívták életre a székesfehérvári Királyi Napok programsorozat keretében a Fricsay Richárd alezredes, zeneügyi igazgató nevével fémjelzett Regionális Katonazenekari Fesztivált.

202408_katonazenekari_fesztivál_Székesfehérvár_DR (1)

A látványos térformációkkal és zenei elemekkel tarkított eseménynek a Városház tér adott otthont augusztus 16-án, ahol a Veszprémi és a Szolnoki Légierő Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a „házigazda” Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar szórakoztatta repertoárjával a nagyérdeműt, először szakalaki, majd összzenekari produkciókkal. Pergős katonadalok, indulók, könnyűzenei művek, filmzenék, valamint kortárs slágerek is felcsendültek, amelyeket neves előadóművészek fellépése színesített.

Cser-Palkovics András polgármester a fesztivál nyitóbeszédében emlékeztetett arra: mindig is fontos katonai egységek állomásoztak Székesfehérváron, valamint, hogy tőlük kapott 2013-ban, a Szent István Emlékévben az önkormányzati javaslatot arra, a Királyi Napokat katonazenekari fesztivállal egészítsék ki. A siker nem maradt el: azóta folyamatosan növekvő nézettséget, látogatottságot produkál a program.

202408_katonazenekari_fesztivál_Székesfehérvár_DR (3)

Kása István ezredes, dandárparancsnok, Székesfehérvár Helyőrség parancsnoka kiemelte: az elmúlt tíz évben a Magyar Honvédség majd minden katonazenekara fellépett már a városban. Az ilyen fesztiválok – tette hozzá – lehetőséget adnak arra, hogy a zenekarok kilépjenek a laktanya zárt világából és a szigorúan kötött katonai, alaki zenei korlátok közül azért, hogy könnyedebb, szórakoztatóbb formában mutassák meg sokrétű felkészültségüket és emlékezetes pillanatokat szerezzenek a közönség számára.

A fesztivál névadója, az 1897-ben a városba került zeneszerző, katonakarmester, Fricsay Richárd alezredes életútja kapcsán a dandárparancsnok kiemelte: kezdeményezőképessége, előremutató gondolkodása nemcsak zenei téren mutatkozott meg. Elsők között fedezte fel a Magyar Rádióban rejlő potenciált, jó érzékkel megragadva a lehetőséget, hogy így is népszerűsítse a katonazenét. Székesfehérváron közel két évtizeden át végzett értékteremtő munkájával katonaként, zeneszerzőként, zenepedagógusként elévülhetetlen érdemeket szerzett. Munkásságát örökös karnagyi címmel ismerte el a zenekedvelők egyesülete, örökségét mind a város, mind a honvédség aktívan őrzi.

Az ünnepség fogadással és a karmestereknek, előadóművészeknek járó emléklapok átadásával zárult.