Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb három Leopard érkezett a tatai páncélosdandárhoz

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László, Pintér Ákos |  2024. augusztus 29. 10:03

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, az augusztus 28-án érkezett három darab Leopard 2A7HU-val immáron 21-re bővül a Magyar Honvédség tatai páncélosdandár eszközparkja.

20240828_Leopard_2A7HU_érkezés_KL (4)

A honvédelmi miniszter hozzátette: a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj átfegyverzése folyamatosan zajlik a korábbi T-72-es harckocsikról. Legutóbb július elején érkezett három Leopard 2A7HU harckocsi Tatára.

A német Leopard 2A7+ magyar verziója, a 2A7HU a Leopard harckocsicsalád legmodernebb típusa, kimagasló pontossággal bíró fegyverzete mellett; modernizált, moduláris, és döntött toronypáncélú páncélkialakítása magasfokú védelmet biztosít, amely aktív védelmi rendszerekkel tovább fokozható. A Leopard 2A7-esek kategóriájukban magas sebességgel, manőverezőképességgel rendelkeznek és rendkívül megbízhatók. A harckocsik páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter.

A tárcavezető emlékeztetett: Magyarország a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt része a harckocsizó fegyvernem modernizációja.

Az újonnan beérkező eszközök, valamint a hazai kiképzések és a Németországban zajló gyári felkészítések biztosítják a haderőfejlesztés célkitűzéseit a harckocsizó fegyvernemre vonatkozóan. A high-tech haditechnikai eszközből 2028-ig összesen negyvennégy darab érkezik Magyarországra.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Kapcsolódó cikkek