Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zentai kiadható Magyarországnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. október 9. 6:12

A perthi szövetségi bíróság csütörtöki döntése szerint is kiadható Magyarországnak a 88 éves Charles Zentai (Zentai Károly), akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert. Zentai, aki tagadja a vádat, négy és fél éve küzd a magyar kiadatási kérelem ellen.

A szövetségi bíróság most úgy határozott – a korábbi bírói döntést fenntartva -, hogy a férfi kiadható Magyarországnak, mindamellett két hetet adott Zentainak és ügyvédeinek, ezalatt lehetőségük van még a felső bírósághoz fordulni.

A bíróság döntése arról szól, hogy a vádlott kiadható, de hogy valóban kiadják-e, arról az ausztrál belügyminiszter mondhatja ki a végső szót.

A perthi bírósági épület előtt Zentai fia, Ernie Steiner újságíróknak elmondta, hogy a család már a belügyminiszterhez is fordult az ügyben. “Az a helyzet, hogy az ausztrál bíróságokon még sohasem tudtunk apám ártatlansága melletti érvekkel előállni, de sok bizonyítékunk van azzal kapcsolatban, és sok más érvünk arra, miért nem kellene őt kiadatni" – hangoztatta.