Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zöldben és kékben egyszerre

Szöveg: MH AIAK Kommunikáció | Fotó: a kötelék felvétele |  2022. november 3. 11:25

Bocsi Csaba közkatona önkéntes műveleti tartalékosként teljesít szolgálatot a déli határon, a mindennapokban pedig rendőrségen dolgozik. Két fontos hivatást próbál összeegyeztetni, mely gyakran nem könnyű feladat. Interjúnkból kiderül, hogy a kék egyenruha mellé miért szeretett volna egy zöldet is.

Volt korábban katona?

Igen, voltam sorkatona. Akkoriban mélységi felderítőként teljesítettem szolgálatot Szolnokon. Utána az élet másfelé sodort, és csak most csatlakoztam újra a honvédséghez.

Mióta rendőr?

2018 óta dolgozom rendvédelmi igazgatási szolgálati viszonyban a rendőrségnél. Korábban saját cégem volt, ahol bútorgyártással foglalkoztam, de harmincöt év alatt belefáradtam a gazdasági versengésbe.

Bocsi Csaba kk

Miért csatlakozott újra a honvédséghez?

A haza és a magyar emberek védelme a rendőrségen dolgozva is mindennapi feladatom, de úgy éreztem, van még bennem annyi erő és tettvágy, hogy ebbe is belevágjak. Számomra ez fontos, és szeretnék segíteni. Egy rendezvényen találkoztam a toborzókkal és meggyőztek.

Hogy egyezteti össze a szolgálatokat?

A rendőrség mellett nem egyszerű, de tartalékosként nincsenek napi feladataim a honvédségnél. A családom szerencsére mellettem áll, emellett előre dolgoztam a főállásomban, hogy vállalhassam a határszolgálatot. A legtöbb ismerősöm azt kérdezi meg elsőként, hogy anyagilag megéri-e ez nekem, de számomra soha nem ez volt a lényeg. Nem azt mondom, hogy nincs szükségem a pénzre, hisz feleségem, gyerekeim, unokáim vannak, de ha nem kaptam volna anyagi juttatást érte, akkor is ugyanígy itt lennék.

Elégedett az elhelyezési körülményekkel?

Számomra tökéletesen megfelel. A logisztikában dolgozók emberközpontú munkája előtt le a kalappal! Minden pillanatban azon dolgoznak, hogy nekünk minél élhetőbbé tegyék az itt töltött időt. Ha leadom a szolgálatot, akkor van elég idő pihenni, tisztálkodni, étkezni, kikapcsolódni, mindezeket kulturált körülmények között.

Jut idő másra is szolgálat után?

Szerencsére tudok pihenni, kikapcsolódni. Szabadidőmet többnyire edzéssel töltöm, de emellett sokat olvasok is a világ történéseiről. Van továbbá lehetőség televíziót nézni, biliárdozni, játékkonzolokat használni, szóval tényleg minden lehetőség adott. Erre szükség is van hisz a szolgálat ellátása sokszor embert próbáló feladat. Természetesen a bajtársakkal is sokat beszélgetünk, meghallgatjuk, bátorítjuk, segítjük egymást. Rövid idő alatt is meglehetősen összetartó csapat kovácsolódott belőlünk, akik folyamatosan figyelnek egymásra.

Tervezi esetleg, hogy szerződéses állományba lép?

Amennyiben Eger vonzáskörzetében adódna szerződéses beosztás, akkor igen. A rendőrségnél gépjárművekkel foglalkozom, így örülnék a honvédségnél is egy logisztikus vagy technikus pozíciónak. De így, hogy mindkét oldalon töltök be beosztást, talán legszívesebben egyfajta katonai-rendőrségi összekötő feladatnak örülnék. Büszke vagyok rá, hogy katonai egyenruhát viselek. Ez tényleg így van, bár sokak szerint ezek nagy szavak. Jelenleg nincs főiskolai végzettségem, de amennyiben a megajánlott pozícióhoz szükséges lenne rá, abba is belekezdenék.