Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi emlékezete

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Nagy Gábor |  2021. november 19. 17:33

„A ma katonáinak is Zrínyi szellemében kell szolgálni a hazát, hogy a társadalom valóban felnézhessen és büszke lehessen rájuk” - mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 19-én, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat objektumában tartott Zrínyi-emlékpont átadásán.

Zrínyi (3)

Az Országgyűlés két évvel ezelőtt nyilvánította 2020-at Zrínyi Miklós-emlékévvé. Ennek részeként alakított ki a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját objektumában egy emlékpontot, amellyel a hadvezér, költő, politikus emléke előtt tiszteleg. A tervezett átadást a koronavírus-járvány a tavaly meghiúsította, ezért arra idén november 19-én, pénteken került sor.

Az avatáson Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a költő, hadvezér és politikus olyan maradandót alkotott, amire a mai napig büszkék lehetünk. Mindig a magyarság érdekeit tartotta szem előtt, és miközben a török kiűzését próbálta megvalósítani, az önálló, független magyar királyságért is küzdött. Utalt arra, hogy Zrínyi nagyon komolyan vette az információszerzést, hiszen tudta, csak pontos és időben érkező adatok alapján tud olyan haditervet készíteni, amely - ha kiaknázza a megszerzett információkat - sikeres lehet. Ezzel lefektette azokat az alapokat, amelyek a késői utódoknak is útmutatóul szolgálnak.

Zrínyi (1)

Mint mondta, a ma katonáinak is Zrínyi szellemében kell szolgálni a hazát, hogy a társadalom valóban felnézhessen és büszke lehessen rájuk. „Ehhez tudás, felkészültség, példamutatás kell, és a hit, hogy mindezzel nem csak szakmai sikereket tudunk elérni, de egy ország, egy haza, egy nemzet érdekeit szolgáljuk” - fogalmazott Benkő Tibor.

Prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, Zrínyi-kutató az emlékpont megnyitása kapcsán elmondta: az elmúlt időszakban már törlesztettünk valamit abból az adósságból, amely sok-sok évszadon át fennállt Zrínyivel kapcsolatban. Hadtörténeti munkái bekerültek a Honvédelmi Értéktárba, Zrínyi-Újvár pedig nemzeti emlékhely lett. Ez a törlesztés most folytatódik azzal, hogy néhány napon belül megjelennek Zrínyi Miklós hadtörténeti munkái angol nyelven.

Zrínyi (4)

Az emlékponton állították ki azt a Zrínyit ábrázoló mellszobrot is, amely egy olyan fából készült, amit a vizsgálatok alapján 1658-ban vágtak ki, hogy anyagát egy Zrínyi-Újváron ásott kút építésénél használják fel.