Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Töretlen sikerű nemzetközi tanfolyam a béketámogatóknál

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 19. 17:02

„A Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam segíti a hallgatókat, hogy az adott műveleti területen megtalálják helyüket és szerepüket” - fogalmazott a honvedelem.hu kérdésére Kiss Róbert ezredes, a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ központparancsnoka, akivel egyebek mellett a képzés múltjáról és jelentőségéről beszélgettünk.

Kiss (1)

A központparancsnok emlékeztetett: 2015 elején az MH Béketámogató Kiképző Központ akkori parancsnoka, Apáti Zoltán ezredes kereste annak lehetőségét, miként lehetne a katonai szervezet nemzetközi tanfolyamainak portfólióját bővíteni. „A finn haderő nemzetközi központjának kurzusai között már hosszú idő óta sikeresen szerepelt a Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam, így egy alapos tapasztalatgyűjtést követően kértük a finn partnerintézet engedélyét és támogatását, hogy a képzést meghonosíthassuk Magyarországon is, természetesen abban a formában és keretben ahogy ők csinálják” – mondta Kiss Róbert ezredes, hozzátéve, az angol nyelvű tanfolyamra már a kezdetektől nagy volt a túljelentkezés.

Az ezredes hangsúlyozta: a missziók jellege sokat változott az elmúlt évek során, az ezzel járó kihívások pedig újfajta megközelítést igényelnek. „A különböző műveletek ma már nem oldhatók meg pusztán katonai erővel, a misszió mandátumának teljesítéséhez szükség van a rendőri, katonai és civil szereplők szoros együttműködésére” – húzta alá.

A kéthetes tanfolyam magában foglalja mindazon feladatok széles skáláját, amelyekkel a missziójuk során találkozhatnak majd a résztvevők. Magyarán, a klasszikus összekötő-tiszti feladatokra készíti fel az állományt, de nagyon hasznos olyan alegységparancsnokok, összekötő tisztek, vagy akár civilek részére, akik a nemzetközi törzsekben különböző beosztásokat töltenek be – magyarázta az ezredes, összegezve, a képzés során a résztvevőket felkészítik arra, miként kell kiterjedt kapcsolati hálót kiépíteni, fenntartani, információkat gyűjteni, majd ezeket az elemzők részére megküldeni.

A központparancsnok elmondta azt is, hogy a tanfolyamnak nincs hadszíntéri specifikuma, tehát egyetlen ENSZ, EU, vagy NATO misszióhoz sem kapcsolódik. „Mind a tananyag, mind pedig az információs bázis úgy épül fel, hogy bármely műveletben általánosan alkalmazható készségeket és képességeket adjon” – tette hozzá.

Kiss (2)

A képzésen résztvevők alapvető ismereteket szerezhetnek a nemzetközi környezetről, ezen belül az ENSZ, a NATO, az Európai Unió és az Afrikai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerik a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésnek az alapjait.

A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat egy kitalált szcenárió mentén, a gyakorlatban alkalmazhatják a hallgatók. „Vannak alájátszóink, például helyi vallási vezető, polgármester, rendőrfőnök, akiknél a hallgatóknak bemutatkozó látogatást kell tenniük, ennek során azt is gyakorolhatják, hogy kell alkalmazni egy nyelvi segítő közreműködését. Tehát az első hét a kapcsolati tőke kialakításával zajlik, majd erre ráépül egy nemzetközi kapcsolati rendszer. Ez azt jelenti, hogy egy misszión belül kell egyeztetniük a rendőri komponenssel, az ENSZ különböző szervezeteivel - akik a műveleti területen az újjáépítést, a kulturális örökségek védelmét szolgálják, - vagy éppen a választásokat felügyelő EBESZ megfigyelőkkel. Rendkívül komplex út vezet odáig, hogy elérjék azt a kitűzött célt, amit a tanfolyam elején meghatároztunk számukra” – hangsúlyozta Kiss Róbert ezredes. Ennek kapcsán elmondta azt is, hogy az oktatók és a gyakorlati alájátszók széles körű tapasztalatokkal rendelkeznek, hiszen teljes vertikumát megjárták azoknak a misszióknak, amelyekben a Magyar Honvédség az elmúlt években részt vett.

Az MH Béketámogató Kiképző Központ 2016. augusztus 08-án nyert felvételt a NATO, illetve a partnerországokat tömörítő PTEC (Partnership Training and Education Centres – Kiképzési és Oktatási Központok Szövetsége) közösségébe. A tagságnak köszönhetően az alakulat már nem csak ENSZ, de NATO vonalon is képviselheti Magyarországot a nemzetközi kiképzési és felkészítési feladatokban. A PTEC közösség részére felajánlott tanfolyamok egyike a PSOCC, amelyet a finn békeműveleti központtal (FINCENT) együttműködve rendez a központ.