Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növekedni fog a harcoló katonák létszáma

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 19. 15:47

„Egyszerre kívánjuk növelni a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságát és a harcoló katonák létszámát. Új lövészzászlóaljak felállításával részben vissza fogunk térni azokba a megyékbe, ahol jelenleg nincs katonai alakulat” - hangsúlyozta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a XXIX. Katonanemzedéki Találkozón, november 19-én, Balatonakarattyán.

Katonanemzedéki_találkozó_2_nap (8)

Hazánkban jelenleg kilenc megyében nincs katonai alakulat. Akad köztük viszont olyan megye, amelynek szülöttjei közül jelenleg háromezren szolgálnak a Magyar Honvédségben. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kötetlen beszélgetés során többek között arról tájékoztatta a Katonanemzedéki Találkozó résztvevőit, hogy a Magyar Honvédség olyan megyékben tervezi új alakulatok létrehozását, ahol jelenleg nincs katonai alakulat. Mint mondta: logikus lépés olyan helyen új alakulatokat létrehozni, ahol sokan szeretnének katonaként szolgálni, de jelenleg erre helyben nincs lehetőségük. Márpedig a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mentén a szolgálat feltételei, körülményei egyre jobbak és jobbak.

„Ez a program immár nem vágyálom. Mindenki láthatta, hogy a tervek megvalósulnak. Nagyon régen, vagy talán soha nem történt meg az, hogy egyszerre cseréljünk le ennyi haditechnikai eszközt” – utalt a parancsnok például a teljesen megújult helikopter-flottára. Ugyanakkor számos más területen is fejlődni kell. A fő cél az, hogy ésszerű átszervezéssel, belső szabályzók módosításával, a rendszer működésének egyszerűsítésével lehetőség szerint csökkentsék a bürokrácia létszámát, és ezáltal növelni a harcoló állomány létszámát. Ebben a folyamatban – vélte dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy – mindig a józan ész és az egyszerűsítés a vezérelv. Tervei szerint a Magyar Honvédség belső működési rendjének átformálása az élelmezési normáktól kezdve, a különböző külön juttatásokon át, az egyes beosztások betöltéséhez szükséges követelményekig bezárólag, sok szegmenst fog érinteni.

Kiemelte: szükség van az infrastruktúra, a laktanyák modernizálására, miként a tervek között szerepel a tiszti klubok, tiszti kaszinók újbóli életre hívása is.

Katonanemzedéki_találkozó_2_nap (6)

A nyugállományú katonákról szólva elhangzott: ők tudják a legjobban motiválni a fiatal generációt; a pályára történő orientációban kiemelt szerepük van.

A Magyar Honvédség parancsnoka leszögezte: nem kérdőjelezheti meg senki a Magyar Néphadseregben szolgált katonák magas szintű szakmai képességeit, elhivatottságát, a régi hadseregről a társadalom sajnos vegyes képet alakított ki. Mint mondta, a professzionális Magyar Honvédség ezt nem engedheti meg magának, mert ha elvész a társadalom támogatottsága, akkor a jó irányba indult, nagy lendülettel haladó fejlődés is megáll. Ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát.

Kapcsolódó cikkek