Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyis túlélőverseny Ócsán

Szöveg: Bodó Szabolcs fhdgy. |  2009. november 12. 16:31

2009. november 7-én szombaton rendezték meg Ócsán a ZMNE Hallgatói Tagozatának első, hagyományteremtő céllal életre hívott 24 órás Általános katonai felkészítés foglalkozását. A ZMNE rektora által jóváhagyott felkészítési program alapján a Hallgatói Zászlóalj havi egy szombatot a hallgatói alegységek összekovácsolására fordít.

Ritkán nyílik lehetőség arra, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai ösztöndíjas hallgatói ilyen széleskörűen, ilyen nagy létszámban egy adott helyen, közösen hajtanak végre kiképzési és összekovácsolási feladatot. Az augusztus 20-i tisztavatáson kívül az elmúlt években nem is igen volt rá példa, hogy lövészek, harckocsizók, tüzérek, hadtáposok, pénzügyesek, híradók, vegyivédelmisek, páncélos, gépjármű és fegyverzettechnika szakos hallgatók, informatikusok, repülésirányítók és légvédelmi tüzérek együtt hajtsanak végre egy, a számukra meghatározott katonai kiképzési feladatot. Az idén első alkalommal megrendezett kiképzésen az Egyetem két telephelyéről (Budapest, Szolnok) 169 fő ösztöndíjas hallgató, továbbá a Hallgatói Tagozat állományából 8 fő hivatásos, a Gazdasági Igazgatóságtól 4 fő segítő, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar állományából 3 fő oktató vett részt.

 

Maga a program szombaton, hajnali 5 órakor kezdődött a Egyetem objektumában, az anyagok felmálházásával. 6 óra 30 perckor a Hallgatói Tagozat parancsnoka, Dr. Szarka Gábor alezredes köszöntötte a végrehajtó állományt, majd ismertette az évfolyamok előtt álló feladatokat. A biztonsági rendszabályok ismertetése után, a menetparancs kihirdetése és a kiképző bázisra történő menet következett.

Ócsán, kedvező időjárási viszonyok mellett kezdődhetett el a rendezvény első része, ahol a hallgatókból kialakított 7 csoport 7 foglalkozási helyen 60 perces időtartamban sajátíthatták el többek között az akadálypálya leküzdésének végrehajtását, a Magyar Honvédségben rendszeresített kollektív fegyverekkel kapcsolatos alapvető ismereteket, gépkarabéllyal a szabályos tüzelési testhelyzetek elsajátítását, a blokírozás tevékenységének begyakorlását, az egyéni álcázás és a tűzgyújtás helyes végrehajtását, menedékhely készítést, valamint a Hallgatói Tagozat által az elmúlt egy évben megtervezett és kiépített utcarészen, airsoft fegyverek segítségével végrehajtott épületharcászat alapjait. A forgószínpadszerűen végrehajtott foglalkozások 16 óráig tartottak.

 

Egy gyors fegyver-karbantartás után a Hallgatói Tagozat által biztosított babgulyás és meleg tea elfogyasztásával készülhettek a hallgatók és a foglalkozásvezetők a nap második részére, melynek keretében a korábban kialakított 7 csoport egy 25 kilométeres menetgyakorlatot hajtott végre, rossz látási (éjszakai) viszonyok között. A csoportparancsnokok számára Benedek Zoltán őrnagy, a Hallgatói Tagozat parancsnok-helyettese, a gyakorlat vezetője tartott eligazítást, majd útba indította a csapatokat. A tájékozódást térképvázlat és tájoló segítségével kellett a parancsnokoknak megszervezniük.

Az 1. csoportba a Hallgatói Zászlóalj szolnoki kihelyezett állománya került beosztásra. Parancsnokuk, Pintér Balázs hallgató elmondta, hogy számukra különösen fontos ez a rendezvény, mivel kevés olyan alkalom kínálkozik számukra, amikor katonai kiképzési feladatot Budapesten tanuló társaikkal együtt hajthatnak végre. A 2. csoportot a 4. (Görgey) évfolyamszázad állománya alkotta. Magyar Gergely hallgató, csoportparancsnok szerint nagy a nyomás a 4. évfolyamon, mivel nekik az alsóbb éveseknek is meg kell mutatniuk a felkészültségüket. A 3. csoportba a 3. (Szent László) évfolyamszázad KLHTK-s csapatát osztották be. Parancsnokuk Tóth-Urbán Dániel hallgató a fizikai akadályok, korlátok leküzdését jelölte meg a csapatuk legfontosabb céljának, valamit a lehető leggyorsabb végrehajtást. A 4. csoportot a 3. évfolyamszázad BJKMK- s hallgatói alkották. Bodnár István hallgató, a csoport parancsnoka a menetgyakorlat végrehajtásáról úgy vélekedett, hogy ők inkább „ésszel" és nem erővel próbálják az előttük álló feladatot leküzdeni. Az 5. csoportba a 2. évfolyamszázad KLHTK-s hallgatói kerültek. Parancsnokuk, Szentmihályi Tamás hallgató elhatározása szerint a menetet a csoport biztosítással hajtja végre, számítva az „ellenséggel való találkozásra". A 6. csoportot a 2. (Klapka) évfolyamszázad BJKMK, katonai gazdálkodó szakán tanuló hallgatók alkották. A legkisebb létszámú csapat parancsnoka, Tóth Gergő hallgató elmondta, hogy a katonai gazdálkodók összekovácsoltságának fokozását tekinti a legfontosabb feladatnak. Az utolsónak indult 7. csoport a 2. évfolyamszázad BJKMK had- és biztonságtechnikai mérnök szakos hallgatói voltak. A csoport parancsnoka, Balla János hallgató szerint a menet végrehajtása nem volt nehéz, de nagy kihívást jelentett számukra.

 

A csoportok 22 és 24 óra között érkeztek vissza a kiképző bázisra, katonásra rendben, egymást összevárva, fáradtan, de jó hangulatban. Az időeredmény, illetve lefektetett szabályok alapján a versenyt a 3. csoport nyerte, másodikként a 2. csoport, harmadikként pedig az 5. csoport érkezett be. Az évfolyamonként összesített eredmények alapján a sorrend: 4. évfolyamszázad, 3. évfolyamszázad, 2. évfolyamszázad, szolnoki kihelyezett alegység volt. A csapatok beérkezése után Dr. Szarka Gábor alezredes és Benedek Zoltán őrnagy elégedetten értékelte a csoportok teljesítményét, valamint az egész napi rendezvényt. Az értékelés után az anyagok felmálházása és az ilyenkor szükséges ellenőrzések következtek. Éjfél körül a végrehajtó állomány buszra szállt és megindult a ZMNE objektumába, ahol az anyagok kipakolása, fegyverek leadása zárta a Hallgatói Zászlóalj első, az általános katonai felkészítés témakörében megrendezett kiképzési napját.

A tapasztalatok feldolgozása és a végrehajtás értékelése alapján már most bizonyosnak tűnik, hogy februárban újra nekifeszülnek a Hallgatói Zászlóalj katonái, hogy téli időjárási viszonyok között is kipróbálják erejüket, felmérjék katonai felkészültségüket.