Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi Szemle 2022/4.

2022. július 5. 13:08

A világhálón immár elérhető és nyomtatásban is hamarosan érkezik a Magyar Honvédség szakmai, tudományos folyóiratának 2022/4. száma.

Néhány kiemelt téma a tartalomból: Soós István alezredes a különleges műveleti képesség fejlesztésének lehetőségeit elemzi tanulmányában. Lengyel László alezredes és Veres József alezredes az ABV-tűzszerész képesség kialakításáról írt, míg Zellei Gábor nyugalmazott polgári védelmi ezredes a humán szempontok előtérbe kerülését vizsgálja a fegyveres konfliktusokban szükséges polgári védelmi tevékenység kapcsán. A Hadtörténelem rovatban Király István Mihály egészen különleges területre fókuszál, nevezetesen a Yishuv (vagyis a későbbi Izrael területén élő zsidó közösség) biztonság- és védelempolitikáját elemzi 1948-ig, Varga József nyugállományú ezredes pedig a Gamma–Juhász-lőelemképző történetét mutatja be. A Szemle rovat két, angol nyelven megjelent kötetet ajánl a szakmai közvélemény figyelmébe: Balla Tibor ezredes Krámli Mihály munkáját (Az Osztrák–Magyar Haditengerészet csatahajóinak története – magyar szemmel), Nosza Vilmos ezredes pedig a magyar származású Peter B. Zwack nyugállományú dandártábornok Egy katona naplója című visszaemlékezését mutatja be.

A kéthavi lap teljes száma olvasható a folyóirat honlapján, illetve az egyes tanulmányok külön-külön is letölthetők onnan.

A portálon megtalálható több évfolyam teljes anyaga, az egyes lapszámok kulcsszó vagy szerző szerint is kereshetők.

Az MTA Hadtudományi Bizottsága által „A” kategóriásként elismert folyóirat minden tudományos igényű közleménye DOI-számot kap és bekerül az MTMT-be (Magyar Tudományos Művek Tára), vagyis nemzetközi viszonylatban is kereshető lesz.

(H. M.)