Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2021. november

2021. november 12. 12:34

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Korszaknyitány

Újabb mérföldkőhöz ért az Európai Védelmi Ügynökség által immáron hetedik alkalommal megrendezett helikopterharcászat-oktató tanfolyam (Helicopter Tactics Instructor Course – HTIC). Az Európában a szakterület legmagasabb szintű felkészítéseként számon tartott rendezvény gyakorlati részét („repülő fázisát”) először tartották Magyarországon.

Támadás távirányítással

Harcérintkezések során előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a szárazföldi csapatoknak a légierő beavatkozását kell igénybe venniük. A felek között folytatott kommunikációt az előretolt harctéri repülésirányító (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) katonák biztosítják, s egyben ők a letéteményesei a pontos légicsapásoknak is.

Meggyőző erő

A pandémia következtében elrendelt szigorú járványügyi rendszabályok miatt másfél év elteltével nyílt lehetőség ismét Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot (International Military Observers’ Course – IMOC) szervezni a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A közelmúltban zárult 39. kurzusra tizenhárom országból – Banglades, Ciprus, Egyiptom, Észtország, Georgia, Kazahsztán, Montenegró, Németország, Pakisztán, Portugália, Szlovákia, Ukrajna, Zambia – érkeztek hallgatók, mellettük pedig hét magyar tiszt is eredményesen teljesítette a felkészítést.

Jövőtervezők

Az elmúlt három évben a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT) vezénylőzászlósaként szolgált Bogdán Tibor főtörzszászlós, aki a közelmúltban tért haza Magyarországra.

 

FÓKUSZBAN

Támad a néma halál

Bár mérgező vegyi anyagok használatára már az ókorban is sor került – például a peloponnészoszi háborúban a spártaiak kénnel bekent fát égetve próbálták harcképtelenné tenni az athéniakat – valódi fegyverré az első világháború alatt váltak. Az ellenük folytatott küzdelem viszont jóval korábban kezdetét vette.

Gázlövés

Közvetlenül a második világháborút megelőzően – a környező országokhoz és a nagyhatalmakhoz hasonlóan – Magyarország is felkészült a vegyi harcanyagok esetleges bevetésére: megteremtette az alkalmazásuk katonai alapjait, egyúttal kiépítette a gyártási kapacitást.

Arcra fel!

Az első világháborúban nagyon gyorsan megmerevedtek a frontvonalak, a lövészárkokban rekedt hadseregek pedig mindenféle új harceljárásokat és eszközöket vetettek be a remélt „döntő áttörés” érdekében. Ezek sorába tartoztak a gázfegyverek, melyek alkalmazásával egy időben értelemszerűen szükségessé vált a védelmet nyújtó felszerelések fejlesztése és használata, hiszen az időjárás szeszélyei, illetve az ellenséges válaszcsapás lehetősége miatt a saját csapatokat óvni kellett a mérgező harci gázok hatásától.

Védd magad!

A gázálarcok tökéletesítésének ütemétől az első világháború idején és az azt követő időszakban is messze elmaradt a test egyéb részeit védő felszerelések fejlődése, habár folytak kísérletek olyan ruházat kialakítására, amely a bőrön át felszívódó harcanyagok ellen óvta volna a katonákat. Az áttörésre e téren egészen az 1960-as évekig kellett várni.

 

HÁTORSZÁG

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2021. szeptember 26. és október 22. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt aduk továbbá arról, hogy a halottak napja alkalmából kegyeleti gyertyagyújtást tartottak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán.