Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„1956 a bátorságról, a hősiességről és az igazság melletti kiállásról szólt”

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. október 19. 18:01

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából a honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek október 19-én, szerdán tartották központi ünnepségüket.

A Stefánia-palotában rendezett eseményen – amelyen miniszteri, államtitkári és vezérkarfőnöki elismeréseket adtak át – beszédet mondott dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Ott volt az ünnepségen Gyenes Judit, Maléter Pál özvegye is.

A történelmi zászlók bevonulása, majd a Himnusz elhangzása után elmondott ünnepi beszédében Simicskó István tisztelettel szólt azokhoz a jelenlévőkhöz, akik életük során sokat tettek a haza védelméért, tetteikkel a mai napig kötődnek a honvédséghez, és ápolják az 1956-os forradalom és szabadságharc hagyományait. Külön tisztelettel köszöntötte azokat a megjelenteket, akik személyesen is részt vettek az 55 évvel ezelőtti történelmi eseményekben.

1595926241
„Olyan ez a mai ünnepség, mint amikor egy nagy család összeül, előveszik a fotóalbumot, és együtt emlékeznek a múlt szép pillanataira. Azért is fontos az emlékezés az akkori eseményekre, elődeinkre, mert 1956 bátor kiállása volt egy szabadságáért harcoló népnek. Egy olyan népnek, amely megmutatta, hogy nem lehet félelemben tartani, nem lehet megalázni, és nem lehet elnyomni" – fogalmazott Simicskó István.

Az államtitkár 1956 üzenetéről szólva elmondta, hogy mindenkor ki kell állni az igazságért, ragaszkodni kell értékeinkhez, és szeretni kell a hazánkat. „Mert 1956 a bátorságról, a hősiességről és az igazság melletti kiállásról szólt. Ennek szellemében adjuk most át a Maléter Pál Emlékérmeket, a Honvédelemért kitüntető címeket a legérdemesebbeknek, és köszönjük meg ezzel mindazt, amit tettek hazájukért, a honvédelemért" – mondta végezetül az államtitkár, aki ezután miniszteri és államtitkári elismeréseket adott át. A Maléter Pál Emlékérmek átadásánál ott állt Simicskó István mellett Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit is.

Ezt követően a Honvéd Vezérkar főnöke nevében Korom Ferenc dandártábornok, hadműveleti csoportfőnök vezérkarfőnöki emlékplaketteket és emléktárgyakat adott át.

Az ünnepség a Honvéd Együttes műsorával folytatódott, majd a Szózat hangjaival ért véget.

Az elismerésben részesültek tiszteletére adott fogadáson Hatvani Árpád dandártábornok, a Humánpolitikai Főosztály vezetője mondott pohárköszöntőt. Ebben – többek között – arra kérte a kitüntetetteket, hogy továbbra is erősítsék a társadalom és a honvédség közötti kapcsolatot, és ezután is támogassák a honvédelem ügyét.

Fotó: Tóth László

További képekért kattintson galériánkra!