Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington közös fegyverkísérletre hívta meg Moszkvát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 19. 18:19

Az Egyesült Államok felajánlotta Oroszországnak, hogy kapcsolódjon be saját radarjaival és egyéb érzékelőivel az amerikai rakétavédelmi rendszer tesztrepüléseibe. Washington ezzel is megpróbálja meggyőzni arról az orosz vezetést, hogy az Európában kiépülő rakétarendszer nem jelent fenyegetést Oroszország biztonságára.

Patrick O. Reilly altábornagy, az amerikai védelmi minisztérium rakétavédelmi ügynökségének igazgatója az Atlanti Tanács október 18-án, kedden tartott ülésén elmondta, hogy az Egyesült Államok rendkívül érdekelt az Oroszországgal való együttműködésben a légvédelem terén, s továbbra is igyekszik meggyőzni Moszkvát arról, hogy az amerikai tervek nem az orosz stratégiai ütőerő gyengítését célozzák.

Emlékeztetett arra, hogy júliusban körülvezették Dmitrij Rogozint, Oroszország NATO-nagykövetét az Észak-Amerikai Légi és Űrvédelmi Parancsnokság (NORAD) Colorado Springsben található parancsnoki központjában. Ennek célja az volt, hogy Oroszország képviselői teljes mértékben tisztában legyenek azzal, hogy milyen rakétaelhárító rakétákat dolgoznak ki, s megértsék, ezek technikai adottságaik alapján nem képesek aláásni a stratégiai egyensúlyt.

A Ratheon amerikai fegyvergyártó cég SM-3 típusú elfogó rakétái kis hatótávolságúak. A két tonna tömegű rakéták korlátozott nagyságú térségben és kis országok ellen használhatók fel. Olyan nagy ország rakétaerejének, mint Oroszországé, nem jelentenek kihívást az SM-3-asok – mondta az altábornagy, hozzátéve, hogy a kísérleti repülésekben való részvételt nemcsak bizalomerősítő lépésként ajánlották fel Moszkvának, hanem azért is, hogy az orosz hadsereg saját eszközeivel ellenőrizhesse az amerikai rakétaelfogó rakéták technikai adottságait.

Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése után, 2009-ben felülvizsgálta elődje, George Bush terveit az átfogó rakétavédelmi rakétarendszer kiépítéséről, s helyette új elképzeléssel rukkolt elő egy korlátozottabb kapacitású rendszerről. A teljes egészében 2020-ra kiépülő, s a NATO-tagállamok területét teljesen lefedő rakétapajzs egyes elemeit Romániába, Lengyelországba, Törökországba és Spanyolországba telepítik. Oroszország ezt is ellenzi, mivel attól tart, hogy az új rakétapajzs képes lesz semlegesíteni nukleáris elrettentő erejét.