Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2017 legnagyobb gyakorlatsorozatára készülnek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. február 14. 7:02

A NATO egyik kiemelt fontosságú idei gyakorlatsorozatának tervezőkonferenciáját tartották meg Budapesten február második hetében. A Saber Guardian 2017-en mintegy 40 ezer katona vesz majd részt a nyár folyamán. 

1596027625

A Saber Guardian 2017 az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderejének Európában állomásozó katonai szervezetei által támogatott, nagy láthatóságú gyakorlat. Célja az észak-atlanti szövetség varsói csúcstalálkozóján megfogalmazottak szellemében a hiteles kollektív védelmi képességek demonstrálása, de egyben a Magyar Honvédség számára is ismét jó lehetőséget teremt majd a képességek kipróbálására és a szövetséges együttműködés hatékonyságának elmélyítésére. A gyakorlatsorozat tervezőkonferenciáját a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartották február 7-10. között, köztük mintegy ötven hazai szakemberrel. „Nagy megtiszteltetés, hogy ennek a fő tervezési konferenciának mi adhatunk helyet, hiszen huszonhárom ország közel ötszáz katonája és civil szervezője jött össze itt" – mondta a rendezvény kapcsán a honvedelem.hu-nak Horváth Gábor dandártábornok, az MH MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke.

1596027626

A Saber Guardian összhaderőnemi közös gyakorlat, amelyet az Amerikai Erők Európai Főparancsnoksága (US EUCOM) irányításával, az Egyesült Államok Szárazföldi Erői Európai Parancsnokságának (USAREUR) vezetésével rendeznek meg 2013 óta. Eddig hagyományosan Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában tartották a gyakorlatokat, de idén a méretek és a nagyságrend miatt Magyarországot is bevonták a szervezők. A gyakorlatot ennek jegyében az említett három országban fogják végrehajtani júliusban. „A Saber Guardian egyik kulcsfontosságú eleme az interoperabilitiás a szövetséges- és partnernemzetekkel a térségben, és e képesség fejlesztése a biztonságuk érdekében" – tudtuk meg az USAREUR részéről Tim Lemley vezető szervezőtől. „A gyakorlat lényege a kollektív kiképzés és felkészítés Európa kollektív védelmére. A NATO varsói csúcstalálkozóján tett ígéreteket alapul véve, el akarunk jutni a biztosítási intézkedésektől az elrettentésig, valamint biztosítani akarjuk partnereinket és szövetségeseinket afelől, hogy a NATO és az Egyesült Államok egyaránt erősen elkötelezett a Fekete-tenger térségének biztonsága mellett."

Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese, a gyakorlatigazgató leendő magyar nemzeti helyettese érdeklődésünkre elmondta: a honvédség kötelékéből tervezetten hét-nyolcszáz katona vesz majd részt a feladatokban. „A gyakorlat magyar szempontból azért is nagyon fontos, mert bonyolult nemzetközi és nemzeti gyakorlatok összességében hajtják majd végre a katonák a feladatokat angol nyelven, közös eljárásmódon a régiós országok haderejével, illetve a szövetséges országok katonáival. Ezáltal is növeljük a Magyar Honvédség együttműködési- és harci képességeit, így különböző helyzetekben sikeresen és eredményesen tudunk majd együttműködni a szövetségesekkel és a régióban lévő országok haderőivel."

1596027626

Az idei gyakorlathoz hét ország tizenhét nemzeti gyakorlatát kapcsolják hozzá összesen mintegy 40 ezer fő részvételével. A Saber Guardian 2017 éleslövészetekkel egybekötött, terepen végrehajtott harcászati gyakorlatokból, valamint számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlatból tevődik össze. A harcászati gyakorlatokat romániai gyakorlótereken, míg a törzsvezetési gyakorlatot Bulgáriából hajtják majd végre július 3-22. között: ennek keretében az amerikai erők július 6-12. között Magyarországon keresztül átcsoportosítást hajtanak végre a Fekete-tengeri régióba. Az országba való belépés után a Szentesi Fokos 2017 gyakorlat keretében készülnek majd fel a nappali és éjszakai vízi átkelésekre, majd átkelnek a Mosoni-Dunán létesített pontonhídon. Ezt követően Várpalotán bekapcsolódnak a Visegrádi Országok nagy láthatóságú gyakorlatába, a Brave Warrior 2017-be.

Az amerikai erők Romániába érkezéséhez igazítják a Swift Response 2017 gyakorlatot: a kijelölt, mintegy 3500 katona és tizenhét C-130 Hercules szállítórepülőgép az MH Pápa Bázisrepülőtérre települ, az amerikai egységek pedig innen hajtják majd végre a romániai és bulgáriai ejtőernyős műveleteket, valamint itt üzemel majd a gyakorlati irányító törzse is. A hazánkban rendezendő Black Swan 2017 a Saber Guardian 2017 különleges műveleti gyakorlata lesz.

1596027626


Fotó: Rácz Tünde