Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dobogó harmadik fokára ugrottak

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. augusztus 20. 20:04

Óriási küzdelemben a harmadik helyet harcolta ki hazánk válogatottja a katonai ejtőernyős világbajnokságon. Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós egyéniben – hármas holtversenyt eldöntő, úgynevezett szétugrás után – a negyedikként végzett, a csapat legfiatalabb tagja, Horváth Ferenc őrvezető tizenharmadik lett az ifjúsági mezőnyben. A világbajnokság ünnepélyes eredményhirdetését augusztus 20-án tartották Szolnokon.

1599191903
Véget ért a 42. CISM Katonai Ejtőernyős Világbajnokság. A harminchét nemzet 372 sportolója több mint egy hétig küzdött célba ugrás, formaugrás és stílusugrás versenyszámokban Szolnokon. A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) által, nemzeti válogatottunk korábbi világversenyeken elért sikereinek elismeréseként hazánknak ítélt világbajnokság eredményhirdetését és ünnepélyes zárását Kelet-Közép-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyén, a RepTárban tartották.

A versenyzőknek Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese gratulált az elért eredményekhez. A világbajnokság szervezőbizottságának elnöke beszédében külön kiemelte: a verseny szervezésébe, az előkészületi munkákba és a bajnokság lebonyolításába – szakterületeiknek megfelelően – a Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata, katonai szervezete bekapcsolódott.

1599191903
A versenyzők elért eredményeihez Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is gratulált, majd a világbajnokság ünnepélyes eredményhirdetése következett. A Bánszki Tamás százados, Varga Tamás, Hirschler Gábor zászlósok, Gál Szabolcs törzsőrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós alkotta magyar nemzeti válogatott a szlovén és a kínai gárda után, célba ugrásban a harmadik, egyéniben Asztalos zászlós a negyedik, Horváth Ferenc őrvezető pedig a juniorok mezőnyében a tizenharmadik helyen végzett. A versenyszám legjobbjainak Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára adta át az érmeket.

A világbajnokság zárásaként Dorah Mamby Koita ezredes, a Nemzetközi Katonai Sporttanács főtitkára köszönte meg a versenyzők sportszerű küzdelmét, a szervezők, a bírók precíz és pontos munkáját, majd ünnepélyes keretek közt levonták a CISM zászlaját, és dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese átadta azt a jövő évi kínai, 43. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság főszervezőjének. A rendezvényt követően a sportolók és a nemzeti delegációk tagjai bekapcsolódtak az augusztus 20-ai városi rendezvények forgatagába. Megnézhették többek közt a Szolnok helyőrségben állomásozó katonai alakulatok vízi és légi bemutatóit is.

A világbajnokság szervezőbizottságának elnöke Szabó László dandártábornok, helyettese dr. Bali Tamás ezredes, titkára dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztály osztályvezetője volt. A válogatott edzői feladatait pedig Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős főtisztje vállalta. A csapat felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatta.

1599191903
Fotó: a szerző felvételei