Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség állományának mintegy 20 százaléka nő

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. április 26. 16:53

Nem szabad különbséget tenni nemek alapján az egyes katonák között – hangsúlyozta Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a női altisztekkel foglalkozó konferencián Szentendrén, április 26-án.

1599185909
Erre vannak kiváló külföldi példák is, az Egyesült Államok hadseregében ez már régóta jól működik – mondta beszédében a dandártábornok. Elmondta azt is: ebben témában még nem rendeztek konferenciát, így a mostani fórum történelmi lehetőséget jelent a különböző vélemények ütköztetésére, illetve a tények megismerésére.

1599185909
Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa előadásában elmondta: nem szerencsés a katonát nőként vagy férfiként meghatározni, hiszen a hadseregben sem pozitív, sem negatív diszkrimináció nem éri a különböző nemeket; a katonákat elsősorban kötelességeik, feladataik és felkészültségük alapján különböztetik meg. Általános elvárás az altisztek felé, hogy valódi szakemberként végezzék a rájuk bízott feladatot, s rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel, amelyek szükségesek a parancsok végrehajtásához. Úgy látta, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikerének a záloga a felkészült és jól kiképzett altiszti állomány.

1599185910
Lapunk kérdésére a főtörzszászlós elmondta azt is: folyamatosan emelkedik a nők aránya a honvédségben, aminek hátterében a kiszámítható életpálya állhat, ez teszi vonzóvá a katonanők és férfiak számára a szolgálatot. „A Magyar Honvédségben – én azt látom – nagyon sok vezető beosztásban lévő katonanő van, s most nő fel az az altiszti generáció, amely nem kér különbségtételt, igenis szilárdan ragaszkodnak a szolgálathoz, s az egységes elvárások támasztásához" – fűzte hozzá.

Fotó: Dévényi Veronika