Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlattervezők képzése

Szöveg: Tabiné Darabos Anna őrnagy |  2018. április 26. 17:22

Az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) szervezésében, második alkalommal rendeztek Magyar Honvédség-szintű gyakorlattervezői tanfolyamot az egyetem Hungária körúti kampuszán. Az áprilisban megtartott egy hetes képzésre olyan szakemberek jelentkeztek, akik rendszeresen és aktívan részt vesznek a honvédség hazai és nemzetközi gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában.

A honvédség közel 200 hazai és nemzetközi kiképzési eseményen és gyakorlaton vesz részt egy évben, itthon és külföldön egyaránt. Napjainkban elengedhetetlenné vált a nemzeti, NATO/EU és az Európában Állomásozó Amerikai Haderő Szárazföldi Parancsnokság (United States Army in Europe – USAREUR) által szervezett gyakorlatok tervezési eljárásainak egységesítése, hiszen a kiképzési és gyakorlati események a tervezéstől a megvalósításig közös együttműködésben valósulnak meg.

1599185911
A tanfolyam egyik fő célkitűzése az MH HFKP által a tavalyi évben összeállított és bemutatott, a Magyar Honvédség számára készített Gyakorlattervezési Kézikönyv bemutatása és tematikus feldolgozása volt. A kézikönyv tartalmazza a tervezési folyamat szakaszait és fázisait és bemutatja a kapcsolódó dokumentumok kidolgozásának tartalmi és formai elemeit.

A tanfolyamon részt vevő közel negyven katona, hazai és külföldi előadók segítségével ismerkedett meg a NATO gyakorlattervezési folyamatával, a hazai és nemzetközi gyakorlatok pénzügyi, jogi tervezési feladataival, emellett átfogó képet kaptak a befogadó nemzeti támogatás és a fontosabb szakterületek tervezési feladatairól is. Elméleti és gyakorlati ismereteket szereztek többek között a kiképzési célkitűzések, a gyakorlattervezési alapadatok és a gyakorlatok levezetési tervének kidolgozásában, a szcenáriók és incidensek megtervezésében és egyéb, koordinációs feladatok kidolgozói feladataiban.

A szervezők részére írásban visszajuttatott kérdőívek szerint, a katonai szervezetektől delegált katonák a tanfolyamon szerzett ismereteket hasznosnak tartották. A szervezők szándéka szerint a következő gyakorlattervező tanfolyamra még ebben az évben sor kerül.

Fotó: Tóth László