Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sport híd a nemzetek között

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. november 5. 18:44

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szerb kollégája, valamint a Magyar Honvédség vezetői állományának közreműködésével az 57. CISM Katonai Mezei Futó Világbajnokság záróünnepségén Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban adott át díjakat.

1596040860

A nagy nemzetközi és sportértékkel bíró rendezvény záróünnepsége hivatalos eredményhirdetéssel kezdődött, ahol Marco Túlio Baptista alezredes, a CISM hivatalos képviselője köszöntötte a versenyzőket. Elismerését fejezte ki a sportoló katonák irányába kiemelkedő helytállásukért, a Magyar Honvédségnek és a szervezőknek a színvonalas rendezésért és külön Magyarországnak azért, hogy otthont adott a nemzetközi megmérettetésnek.

A honvédelmi miniszter beszédében a sport erejét hangsúlyozta. A tárcavezető kiemelte: „A sportszerűségben benne van a barátság, de a küzdelem mellett az ellenfél tisztelete is."

Hazánk utoljára 2004-ben rendezett öttusa-világbajnokságot, amely a mostanihoz hasonló rangos katonai sportesemény volt, ezért nagy jelentőséggel bír, hogy a Magyar Honvédség ismét ilyen magas szinten vehette ki a részét a nemzetközi sportközösség munkájából.

1596040861

Az 57. CISM Katonai Mezei Futó Világbajnokságot november 3. és 7. között rendezik meg, amelyen hazánk húszfős csapattal képviselteti magát.
Dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztályának vezetője, egyben a magyar delegáció vezetője az ünnepség végén átadta a CISM zászlaját a nemzetközi szervezet képviselőjének, aki a rendezési jog jelképeként adta azt tovább Angola delegáltjának, mivel 2018-ban az afrikai ország lesz a világbajnokság házigazdája.

1596040861

Az idei sporteseményen a nők egyéni versenyében a román Birca Roxana állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Második helyezést ért el a lengyel Katarzyna Kowalska, a harmadik helyen pedig szintén Románia versenyzője, Cristina Simion végzett.

A férfiak rövid távú versenyét a francia Djilali Bedrani nyerte, a második és a harmadik helyen egyaránt Algéria versenyzői – Rabah Aboud és Hichem Bouchicha – végeztek.

Algéria versenyzői hosszú távon is jeleskedtek, a dobogó első két fokára Ali Guerine és Khireddine Bourouina állhatott fel, míg a harmadik helyet a francia Charles Ogari szerezte meg.

A csapatok közül a legtöbb érmet Algéria versenyzői szerezték, akik összességében hét éremmel állnak az éremtáblázat élén. A francia csapattagok hat, a román versenyzők pedig két érmet szereztek. A szuperkupát Magyarország honvédelmi miniszterétől Algéria csapata vehette át.

A 2017-es versenyen a magyar csapat tisztes helytállással a középmezőnyben végzett. A legjobb magyar versenyző Böhm Lilla hadnagy – az MH Ludovika Zászlóalj katonája – lett, aki a 10. helyen végzett.

A verseny záróünnepségét megelőzően dr. Simicskó István kétoldalú megbeszélést folytatott szerb kollégájával, Aleksandar Vulin védelmi miniszterrel.

1596040861

Fotó: Rácz Tünde