Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Digitális világ a haza szolgálatában

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2019. április 30. 13:05

Digital Soldier 2.0 – Fókuszban a katona című, kiállítással egybekötött nemzetközi konferenciát rendeztek Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban április 30-án.

1599201816
A konferenciát dr. Böröndi Gábor altábornagy nyitotta meg Lépéstartás a virtuális generációval – a digitális világ a haza szolgálatában című rövid előadásával. A Magyar Honvédség parancsnokhelyettese a honvedelem.hu kérdésére elmondta: hasonló jellegű konferenciát korábban nem rendeztek még, így az esemény jelentős transzformációs állomásnak tekinthető a haderő átalakításában. „A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében zajlik a magyar katonák felszerelésének megújítása, a fő cél pedig, hogy elérjük a fiatalokat" – szögezte le.

Mint Böröndi altábornagy kiemelte, fontos, hogy az Y, X, Z generáció képet kapjon róla, hová jut majd a program végére a Magyar Honvédség, ám ugyanilyen alapvető, hogy a katonák is megértsék az új generációt, a számukra fontos értékeket. A hazaszeretet, az elkötelezettség ugyanis a mai fiatalok számára is alapvető, csak másképp, mint a korábbi generációk számára.

„Van három gyermekem, és mindig úgy választjuk ki a nyári üdülőhelyet, hogy van-e wifi. A világ legszebb helye sem érdekli a mai gyerekeket, ha nincs wifi, hiszen ebben nőttek fel, számukra ez a természetes" – világította meg egy példával Böröndi altábornagy. Az ehhez szükséges feltételekhez a megfelelő technológiát, fegyverzetet, „cool" felszerelést hozzápárosítva ugyanakkor a fiatalok számára is vonzó életérzést lehet felvillantani.

1599201816

„Ezeknek a fiataloknak kell a példa, kell a kihívás, kellenek a megoldandó feladatok. Ők már nem abban nőttek fel, hogy minden parancsot azonnal végre kell hajtani. Nekünk ezt fel kell ismernünk, alkalmazkodnunk kell, és úgy átalakítani a rendszert, hogy be tudjuk őket illeszteni a Magyar Honvédségbe." A haderő ennek megfelelően elkezdte felépíteni azt a digitális világot, amely fontos számára. „Ebben a világban helye van a vloggereknek, az influencereknek, és azoknak a szereplőknek, akik tudják befolyásolni a fiatalokat" – szögezte le Böröndi altábornagy. A parancsnokhelyettes példaként megemlítette a Budapesti Honvéd e-sport szakosztályát, amelyet a honvédséggel együttműködésben épített ki.

1599201816

A konferencia előadásai számos témakört érintenek. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a tájékozódásról és a rövid távú memóriáról, dr. Tóth László, a Szegedi Tudományegyetem docense a mély neuronhálók beszédtechnológiai alkalmazásáról beszél. Dr. Amy Kruse, az arlingtoni Platypus Institute tudományos igazgatója a katonai teljesítmény neurontechnológia általi fejlesztéséről tart előadást, dr. Dávid Roland, az Innoria Kft. ügyvezetője pedig az egyéni és csapatszintű, képességfejlesztő EEG technológiákról. Vécsey Zsadány, az ALEAS Simulations társalapítója egy Navy SEAL fejlesztő projekt tanulságait osztja meg a megjelentekkel, dr. Porkoláb Imre ezredes, a HM nemzeti fegyverzeti igazgatója pedig a digitális transzformáció emberi aspektusairól tart előadást.

1599201816

Fotó: Szabó Lajos zászlós