Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dr. Béres János vezérőrnagy lesz a KNBSZ új főigazgatója

Szöveg: Révész Béla |  2018. május 31. 16:28

Magyarország szuverenitásának és nemzeti érdekeinek védelmét jelölte meg elsődleges feladataként dr. Béres János vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgató-jelöltje május 31-én, csütörtökön, a Parlament Honvédelmi és rendészeti, valamint Nemzetbiztonsági bizottságának meghallgatásán.

A Képviselői Irodaházban tartotta az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti, illetve Nemzetbiztonsági bizottsága dr. Béres János vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-jelöltjének kinevezés előtti meghallgatását.

Az ülés kezdetén dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy nyilatkozott: Béres vezérőrnagy több mint öt éve a KNBSZ főigazgató-helyettese, nagy tapasztalattal rendelkezik mind a hírszerzés, mind az elhárítás területén, ezért kéri a bizottságok tagjait kinevezésének megszavazására.

1599188046

Dr. Béres János vezérőrnagy bemutatkozó beszédében röviden ismertette szakmai pályafutását. 1965-ben született, Nyíregyházán járt katonai középiskolába, majd a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán folytatta tanulmányait csapatfelderítő szakon, amelyet 1987-ben végzett el. A győri Arrabona Felderítő Zászlóaljnál szolgált két évig, majd 1989-ben az ENSZ iraki missziójában teljesített szolgálatot. 1990-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián tanult felderítő szakon, ahol hírszerző képzettséget is szerzett. 1993-ban a KNBSZ jogelődjéhez, a Katonai Felderítő Hivatalhoz került. Külszolgálatai során Romániában, Irakban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában dolgozott. A 2000-es években az iszlám bázisú terrorizmussal kezdett foglalkozni, amelynek kapcsán szakmai felkészítésen is részt vett a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen. 2008-tól 2012-ig katonadiplomáciai beosztást látott el Kínában. Hazaérkezése után a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat hírszerző igazgatóhelyettese, majd főigazgató-helyettese lett.

1599188046

A vezérőrnagy kiemelte: büszke arra, hogy a KNBSZ vezetésével együtt a korábban különböző kultúrával rendelkező Katonai Biztonsági Hivatalt és a Katonai Felderítő Hivatalt egységes és jól működő szervezetté kovácsolták, a KNBSZ pedig ennek köszönhetően mára a kor kihívásainak megfelelő, azokhoz rugalmasan alkalmazkodó, hatékony nemzetbiztonsági szervezetté vált. A főigazgató-jelölt az általa irányítandó szolgálat alapfeladataiként Magyarország szuverenitásának, nemzeti érdekeinek védelmét, a Magyar Honvédség hírszerzői és elhárítói tevékenységének biztosítását, valamint a nemzetközi szerepvállalásokkal kapcsolatos kötelességek teljesítését jelölte meg.

Dr. Béres János vezérőrnagy részletes terveiről és elképzeléseiről zárt ülésen számolt be a szakbizottságoknak, amelyek tagjai a meghallgatás végén megszavazták a kinevezését a KNBSZ főigazgatói posztjára.

Fotó: Tóth László