Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködésből kiváló

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. december 14. 16:25

Az elmúlt két hónapban bebizonyították, hogy a visegrádi országok ilyen nehéz helyzetben is hatékonyan képesek együttműködni. Az önök tevékenysége példaértékű volt és rengeteg tapasztalatot adott nemzeteink számára – köszönte meg a Balaton 2015 elnevezésű közös kiképzés zárása alkalmából a cseh, a szlovák és a magyar katonák közös munkáját Drót László ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese december 14-én, hétfőn, Hódmezővásárhelyen.

Véget ért a Balaton 2015 elnevezésű közös kiképzés. A visegrádi országok hadseregei által felajánlott alegységekből álló kontingens a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésének logisztikai feladataira készült fel. Ugyanakkor a közös kiképzés kiváló lehetőséget biztosított a résztvevőknek az együttműködés gyakorlására is. Megismerhették egymás technikai felszereléseit és azok használatát, növelték az országok közötti összefogást, erősítették a nemzetek közötti katonai kapcsolatokat.

1596734931

A mintegy ötven magyar, valamint huszonegy-huszonegy cseh és szlovák katonából álló, Lengyelország által technikai eszközökkel támogatott kontingens felkészítése október 15-én, a cseh logisztikai alegység Kaposvárra érkezésével kezdődött – szállítójárműveket, mozgókonyhákat, valamint kotró- és javítógépet vagoníroztak ki, majd áttelepültek Hódmezővásárhelyre. Két hétig közös kiképzéseket hajtottak végre a magyar logisztikai szakemberekkel, elsősorban a szállítást gyakorolták és a mozgókonyhák használatát oktatták. Majd november 1-jén csatlakoztak a gyakorlathoz a szlovák logisztikusok is, akik szállítóeszközöket hoztak Magyarországra.

A gyakorlat során a külföldi katonák nem láttak el határrendészeti szolgálatot, kizárólag logisztikai feladatokban vettek részt. Ugyanakkor egy úgynevezett ideiglenes biztonsági határzár gyakorlópálya felépítésével a határ biztosítását végzők felkészítését is segítették. Ezen a pályán ugyanis folyamatosan lehetett gyakorolni a talaj előkészítésének a munkálatait, az ideiglenes biztonsági határzár telepítésének mozzanatait, a szervizutak kialakítását és a feladat logisztikai kiszolgálását.

1596734931

Az elmúlt hetekben a kontingens felkészítésének egy-egy mozzanatát megtekintette dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Martin Stropnicky, Csehország védelmi minisztere, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, Frantisek Maleninsky altábornagy, a cseh hadsereg vezérkarfőnök-helyettese, Milan Maxim vezérezredes, szlovák vezérkari főnök és a Budapestre akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék is. Valamennyien példaértékűnek tartották a kontingens tagjainak a felkészültségét.
Megbizonyosodhattak a három nemzet katonáinak együttműködő képességéről, amely záloga annak, hogy akár valós helyzetben is, bárhol és bármikor képesek ellátni egy ilyen feladatot.

„Tisztelt szlovák, cseh, és magyar katonák! Büszke vagyok önökre, és önök is büszkék lehetnek magukra, hiszen a kitűzött célt maradéktalanul sikerült elérni.
A gyakorlat során a kiképzés mellett több tízezer kilométert tettek meg járműveikkel, több száz tonna anyagot szállítottak és több ezer katona ellátásáról gondoskodtak. Ezzel pedig jelentős mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy a Magyar Honvédség sikeresen teljesítse a tömeges migráció okozta válsághelyzet kezeléséből adódó feladatait" – köszönt el a kontingens tagjaitól Drót László ezredes, majd a közös munkát Bajusz Máté hadnagynak, a cseh Ondřej Prokop hadnagynak és a szlovák alegységet képviselő Jozef Jaššo hadnagynak átadott emléklappal és emlékplakettel is megköszönte. A kontingens tagjai pedig a délutáni állománygyűlésen vették át a Balaton 2015 közös kiképzésen való részvételükért járó elismeréseket.

1596734931

Fotó: a szerző felvételei