Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 4. 16:46

Pontosan fél évvel ezelőtt, 2010. október 4-én következett be Magyarország történetének legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája: átszakadt a Mal Zrt. Ajka melletti egyik vöröiszap-tárolójának gátja, s a kiömlő közel hétszázezer köbméternyi, erősen lúgos kémhatású zagyvalék félig letarolta Kolontárt és Devecsert, valamint Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tízen haltak meg, százhúszan pedig sérüléseket szenvedtek. A katasztrófa következményeinek elhárításában hónapokon keresztül jelentős erővel részt vett a Magyar Honvédség is.

Mint a vizsgálat utólag megállapította, a baleset október 4-én 12.05 és 12.25 óra között történt az Ajkai Timföldgyár 10-es számú zagytározójának északnyugati sarkánál átszakadt a gát, s a kiömlő vörösiszap mintegy negyven négyzetkilométeres területen folyt szét, hatalmas anyagi és gazdasági kárt, valamint felbecsülhetetlen ökológiai katasztrófát okozva a környéken. Egyebek mellett több száz ház vált lakhatatlanná, s teljesen kipusztult a Torna-patak élővilága, valamint a Marcal folyónak a Torna torkolata alatt fekvő része is.

1595916616
A Magyar Honvédség jelzőrendszere 22 perccel a tragédia bekövetkezte után már leadta a riasztást, és másfél órával később már mindenki talpon volt. Hat óra múlva a kijelölt alakulatok mindegyike a helyszínre ért, és megkezdte az emberfeletti munkát. Az elkövetkező hónapokban több mint kétezer katona és félezer technikai eszköz dolgozott a katasztrófa sújtotta térségben.

Aztán néhány nappal később, október 9-én, 23 órakor ismét riadóztatták a Magyar Honvédséget. A légierő egyik helikoptere – modern berendezéseinek köszönhetően – ugyanis felfedezte, hogy a gát tovább repedt, és felvetődött egy újabb katasztrófa lehetősége. Éjféltől reggel hatig olyan hatalmas erőkkel vonult fel a Magyar Honvédség a veszélyeztetett lakosság megmentésére, hogy a katonák egyetlen mozdulattal háromezer embert tudtak volna kitelepíteni.

A közvetlen veszélyhelyzet elhárítása után a Magyar Honvédség katonái a kiömlött vörösiszap összegyűjtésében, az utcák és a járművek mentesítésében vettek részt, de parancsot kaptak arra is, hogy Kolontáron építsenek egy hidat az áradat elmosta korábbi átkelő helyére. A húsz tonnás teherbírású, tizenöt méter hosszú hidat alig hat nap alatt építették meg a Magyar Honvédség katonái.

A katasztrófa-elhárítási feladatokra kivezényelt katonák decemberben fejezték be a munkát Devecser és Kolontár térségében. Ezt követően – az ország több laktanyájában megrendezett ünnepségeket – valamennyien átvehették a Katasztrófa-elhárításért Szolgálati Jelet.

1595916616

 Fotó: Archív