Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felavatták a sopronbánfalvi hősi temetőt

2018. december 7. 17:42

Több ezer katona alussza örök álmát a Lővérek egy csendes részén, a sopronbánfalvi hősi temetőben. A csaknem kéthektáros katonai temetőt december 7-én, pénteken ünnepélyes keretek között avatták fel.

1599197004
A Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhetően Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a hősi temetőben 1469 hadisírt és négy emlékművet újított fel. A temetőbe több mint 3200 katona, hadifogoly és civil áldozat földi maradványait temették, többségük nyughelye még azonosítható, nagyon sokak nevét azonban közös emlékműveken örökítették meg.

A rendezvényen dr. Udvardi Endre ezredes, a HM Jogi Főosztály vezetője úgy fogalmazott: Ausztria-Magyarország kilencmillió embert hívott fegyverbe, ez a lakosság 17,6 százaléka volt. Ebből elesett 1 534 200 katona, a lakosság három százaléka, azaz a hadra kelt sereg mintegy tizenhét százaléka. Megsebesült 1 943 000 katona, a lakosság, 3,8; a hadra kelt sereg megközelítőleg 22 százaléka. „Az, hogy mi van e rettenetes számok mögött, azt, hogy mit jelent a háború, mi, egy boldogabb kor gyermekei nem tudjuk, nem értjük. El sem tudjuk képzelni, mit jelent az, hogy egy hegy védelmében háromnaponta elvérzik egy ezred. Azt, hogy sebesülten, étlen-szomjan két nap, két éjszaka kell feküdni az ellenséges vonalak közt a senki földjén. Azt, hogy naponta tízezrek néznek fel utoljára megtört tekintettel az égre. Pedig valamilyen módon minden magyar család érintett volt ebben a rémséges háborúban, és az utókornak emlékeznie kell az elesett hősökre" – hangsúlyozta az ezredes.

1599197004
Beszédében elmondta: a Nagy Háború harcaiból a soproni bakák is alaposan kivették a részüket. „A soproni »Nádasdy« huszárok a háború első esztendejében megmutatták, mi a magyar huszárvirtus, amikor 1914 decemberében Limanowánál megállították az addig feltartózhatatlan orosz gőzhengert" – ismertette a főosztályvezető. Mintegy húsz nemzet katonái találták meg itt végső nyughelyüket, olyanok, akik többnyire szülőföldjüktől távol, sebesülés, fronton szerzett betegség, vagy éppen bombázás áldozatai lettek.

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi beszédében elmondta: a város polgárai mindig is büszkék voltak a katonai hagyományaikra. A polgármester a Nádasdy-huszárok mellett kiemelte a magyar királyi 18. honvéd gyalogezredet, a császári és királyi 76. gyalogezredet, valamint a császári és királyi 9. huszárezredet is, amelyekben soproni bakák is szolgáltak. „A temető felújítása méltó befejezése az első világháborúra emlékező centenáriumi rendezvénysorozatunknak. A sírok mellett megújultak orosz katonák síremlékei, a gyalogutak és lépcsők. Új és szép közvilágítást kapott a temető. Megtörtént a kapuk eredeti állapotának helyreállítása. A temetőben található információs térképekkel ellátott útbaigazító táblák megújultak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak segítségével" – részletezte dr. Fodor Tamás.

1599197004
A köszöntő gondolatok után Jákob János dandártábornok, a HM Protestáns Tábori Püspökség püspöke és Horváth Kornél főhadnagy, katolikus tábori lelkész beszentelte és megáldotta a sírokat. A rendezvény – amely a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gondozásában valósult meg – koszorúzással és díszlövéssel zárult.

Fotó: Tóth László