Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek a béke őrzésére

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: Rácz Tünde |  2019. október 11. 7:11

Kétnapos zárógyakorlattal ért véget a 38. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett háromhetes kurzus hallgatói, a világ minden országában, illetve ENSZ valamennyi missziójában elfogadott nemzetközi oklevelet október 11-én, pénteken vehetik át.

1596721823

Tizenkét külföldi és hét magyar tiszt részvételével, nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) zajlott három hétig Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A felkészítésüket Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Görögországból, Horvátországból, Németországból, Svájcból és Szerbiából érkeztek oktatók mellett aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező magyar instruktorok segítik.

Az ENSZ békeműveleti főosztálya által akkreditált tanfolyam hallgatói a háromhetes felkészülésük első napjaiban elméleti foglalkozásokon elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket, majd a tanteremben tanultakat alkalmazták a gyakorlatban: különböző szituációs tréningeken vettek részt a szolnoki kiképző központban és Egerbakta térségében. Az ENSZ ajánlására pedig az éjszakai járőrözést és megfigyelést is gyakorolták. A világszervezet illetékeseinek tapasztalata szerint ugyanis a különböző missziókban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a járőrfeladatok precíz, elvárás szinten történő teljesítése elhúzódik, ezért a katonai megfigyelők csak az esti órákban tudnak visszatérni a bázisukra.

1596721823

A felkészítés végéhez közeledve légi felderítési gyakorlaton vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, október 9-én és 10-én pedig egy fiktív műveleti területen levezetett záró gyakorlat keretében hajtottak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, „tárgyaltak" a szemben álló felek képviselőivel és a helyi elöljárókkal.

Fegyverzetellenőrzést végeztek a szolnoki repülőmúzeumban is. A békefenntartók részére ugyanis jelzés érkezett, hogy az ellenállók megpróbálnak felfegyverezni és ismét bevethető állapotba hozni néhány múzeumi tárgyként nyilvántartott repülőgépet. Egy másik feladat a „menekülttábor" körüli konfliktusok kezelése volt, amelynek lakói közé egy tüzérségi lövedék csapódott – egy ember meghalt, egy pedig megsebesült. A nyugalom helyreállításáról szintén az ENSZ megfigyelőinek kellet gondoskodniuk. Nehezítette a munkájukat, hogy a támadástól megrémült menekültek mindenáron azt akarták, hogy egy magára hagyott újszülöttet a kéksisakos katonák vigyenek magukkal. 

1596721824

A megfigyelőknek egy baleset kapcsán is intézkedniük kellett: egy ENSZ-zászló alatt közlekedő gépkocsi elütött néhány birkát és egy pásztorkutyát – az állatok elpusztultak. Az ENSZ képviselője a probléma rendezése érdekében tárgyalt a település polgármesterével, hogy közösen találják meg a károk enyhítésének mindkét fél számára elfogadható megoldását.

Bolesza Róbert őrnagy, a kiképző központ nemzetközi kiképzési részlegvezetője elmondta: a leendő ENSZ-megfigyelők szolgálatuk során találkozhatnak hasonló, sőt még problémásabb helyzetekkel, kihívásokkal is. Ezért a gyakorlatot megtervező, levezető és a jelzéseket végrehajtó állomány igyekezett a hallgatók számára a lehető legélethűbb, a valóságot legjobban megközelítő körülményeket teremteni. A kétnapos zárógyakorlat segített felmérni a végrehajtó állomány vezetői, döntési képességeit, és a különböző szituációkban, esetenként krízishelyzetekben a hallgatók megismerhették a saját korlátaikat is.

GALÉRIA