Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Filmpremier: A csillagok útján – Farkas Bertalan űrhajós

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. május 26. 15:41

Negyven évvel ezelőtt, 1980. május 26-án startolt Bajkonurból a Szojuz-36 űrhajó, fedélzetén a szovjet Valerij Kubaszov mellett Farkas Bertalan századossal, az első magyar űrhajóssal.

A HM Zrínyi Katonai Filmstúdió a jeles évfordulóra dokumentumfilmet készített az oral history műfajában.

A filmpremierre itt, a honvedelem.hu portálon került sor 2020. május 26-án, 20:15-kor, öt perccel a start kerek évfordulója előtt, a rakétát ugyanis magyar idő szerint 20:20-kor indították.

A film hosszabb, rendezői változatát mutatjuk be, amelyből megismerhetjük Farkas Bertalan gyermekkorát, a vadászpilótává válás folyamatát, a szülők és feleség aggódását. Mindemellett azt az élethosszig tartó csodás élményt, amelyet Berci – ahogyan az egész ország nevezte – a felkészülés, az űrrepülés és a visszatérés során átélt.

„Azt szokták mondani, az első, az egyetlen és az utolsó magyar űrhajós vagyok. Az első, az tény, a másodikra azt mondom, egyelőre, de az utolsó nem szeretnék lenni" – zárja Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok a gondolatait. Mert nagy reményeket fűz ő is ahhoz, hogy az újabb tárgyalások eredményeként pár éven belül újabb magyar űrhajós veszi célba a csillagokat. Akinek a kiválasztásában, felkészítésében nagy szeretettel és odaadással vesz majd részt.

 

Címkék